Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer si presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko sustin o conferinta de presa comuna in sala Rosetti a Palatului Parlamentului din Bucuresti. Cei doi pun bazele discutiilor privind problemele din cauza carora Ucraina nu a primit invitatia de adera la NATO.
Victor Iuscenko spune ca nu a existat nici macar un stat care sa se opuna cererii Ucrainei de aderare la NATO. Motivele pentru care a fost respinsa Ucraina au fost intemeiate, arata Antena3.

"Suntem singurul stat care nu este membru, dar care participa la toate operatiunile de securitate initiate de NATO, ceea ce inseamna ca suntem dedicati valorilor europene si nord-atlantice", a precizat Iuscenko. "Ucraina nu este un produs al Razboiului Rece, ci un stat suveran care are tot dreptul de a-si stabili propria politica de securitate", a adaugat Iuscenko. Rezultatul consultarilor de joi este, in opinia lui Iuscenko, un pas dintr-un proces. "Cele doua tari vor deveni membre NATO", a spus Iuscenko.

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a declarat vineri, dupa reuniunea Comisiei NATO-Ucraina, ca niciun stat membru nu s-a opus intrarii tarii sale in NATO, subliniind ca Ucraina nu este un produs al Razboiului Rece si are dreptul sa isi decida propria politica de securitate.

"In cursul lucrarilor noastre, niciuna dintre tarile Aliantei nu s-a declarat impotriva accederii Ucrainei in NATO", a spus Iuscenko in conferinta de presa comuna cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Iuscenko s-a declarat multumit de rezultatele lucrarilor sesiunii Comisiei NATO-Ucraina, din cadrul lucrarilor Summitului NATO de la Bucuresti, aratand ca acestea sunt in spiritul comunicatului de joi al Consiliului Nord-Atlantic, care afirma ca Georgia si Ucraina vor deveni, in viitor, membri ai Aliantei.
Liderii NATO nu au acordat, joi, Georgiei si Ucrainei Planul de Actiuni in vederea aderarii (Membership Action Plan, MAP), care ar fi echivalat cu statutul de tari candidate la NATO. Liderii au tinut insa sa le dea asigurari celor doua tari ca vor putea adera, intr-un viitor neprecizat. Ei au decis ca situatia lor sa fie revizuita in decembrie de ministrii de externe ai NATO, care vor putea decide la acel moment sa le acorde MAP celor doua tari.

Rusia a facut presiuni intense asupra Ucrainei pentru a renunta la aspiratiile sale nord-atlantice, inclusiv amenintand cu indreptarea rachetelor sale catre Ucraina in cazul unei aderari.

Joi, dupa decizia Aliantei de a nu acorda MAP celor doua foste republici sovietice, ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, declara ca decizia demonstreaza ca NATO a ascultat argumentele Moscovei, desi sefii de stat si de guvern au subliniat in unanimitate ca Moscova nu a influentat Alianta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.