Un activist budist chinez a fost condamnat la 3 ani si jumatate in inchisoare in Beijing pentru “incitari la subminare a sistemelor politice si sociale ale statului”.

Hu Jia, in virsta de 34 de ani, a facut publice ceea ce el considera nedreptati ale guvernului chinez fata de rezidentii Tibetului. El este un activist pasionat in protectia mediului, HIV/SIDA si protectia drepturilor umane. Din cauza acuzelor care i-au fost aduse, Hu Jia ar fi putut fi condammnat la 5 sau mai multi ani de inchisoare, declara avocatul sau Li Fangping, dar in final reprezentanti ai sistemului judiciar chinez i-au acordat o sentinta de 3 ani si jumatate, pe care el poate sa o conteste in urmatoarele 10 zile.

Majoritatea opiniei internationale considera ca Hu Jia a fost incarcerat pentru activitati care nu sint criminale: el a scris 5 articole care au fost postate pe siteul interzis in China Boxun.com si a acordat 2 interviuri presei straine.

Hu a fost in arest la domiciliu timp de 200 de zile in apartamentul sau, aflat intr-un complex numit “Orasul Libertatii”, inainte de a fi ridicat de agenti de securitate in 27 decembrie, anul trecut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.