Aderarea Georgiei si Ucrainei ar fi "o uriasa eroare strategica", a declarat viceministrul rus de externe, Aleksandr Grusko, citat de Interfax, relateaza Reuters.
NATO a confirmat ca nu va conferi statut de membrii Georgiei sau Ucrainei dar a reamintit faptul ca va reveni asupra deciziei situatiei tarilor ex-sovietice in decembrie. Alianta a mai spus de asemeni ca nu va invita Macedonia sa se alature in mijlocul divergentelor dintre Grecia si Macedonia. Insa NATO a confirmat ca vecinilor balcani Albania si Croatia li se va solicita sa se alature. Presedintele Frantei a promis la summit sute de trupe franceze in plus pentru Afganistan.

Presedintele SUA a precizat ca Georgia si Ucrainei au permisiunea sa se alature , dar miscarea a fost blocata de opozitia constituita de Germania si Franta, acest lucru fiind facilitat de faptul ca NATO trebuie sa ia decizii in unanimitate cu noii membri. Oficialii macedonieni au declarat ca respingerea a fost „o mare dezamagire” care va slabi stabilitatea din Balcani.

Diplomatii din Georgia au afirmat ca „nu”-ul asteptat va fi o victorie pentru Rusia care a avut obiectii cu expansiunea Aliantei Nord- Atlantice spre est, arata BBC.

Ministrii de externe ai tarilor NATO vor face o prima reevaluare a progreselor inregistrare de Ucraina si Georgia in vederea Planului de Actiune in decembrie, a declarat secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer.

"NATO saluta aspiratiile de aderare ale Ucrainei si Georgiei. Am cazut de acord astazi ca aceste tari vor deveni membre NATO", a spus Scheffer.

"Salutam reformele democratice din cele doua tari, asteaptam cu nerabdare alegerile legislative din Georgia din mai. MAP este etapa urmatoare pe calea spre aderarea directa. Incepe o perioada de angajamente intense la nivel politic inalt. Ministrii de externe vor face o prima evaluare a progreselor inregistrate in decembrie. Ei au autoritatea de a hotari implementarea MAP in Ucraina si Georgia", a spus Scheffer.

Intrebat cand crede ca vor ajunge membre cele doua tari, el a subliniat ca formula comunicatului final este ca cele doua tari "vor fi membre NATO".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.