Georgia refuza orice alte solutii intermediare in intentia ei de aderare la Alianta Nord Atlantica si spera sa obtina la Bucuresti statutul de tara candidata, a declarat ministrul de externe al Georgiei, David Bakradze, la revenirea de la Bruxelles.

Decizia finala in aceasta privinta ar trebuie sa fie una foarte simpla, spune demnitarul georgian - ori suntem invitati ori nu.

"Accederea Gerogiei la NATO este o chestiune de timp", a spus David Bakradze.

Potrivit ministrului de externe, participarea Georgiei la operatiuni militare in Irak si in Afganistan ar demonstra ca tara sa este pregatita sa se alature blocului nord-atlantic.

Domnul Bakradze a precizat ca Georgia este sustinuta - in intentia ei de aderare la NATO - de Canada, Statele Unite ale Americii, tari din Europa Centrala si de Vest, precum si de tarile scandinave.

Cateva state, cum ar fi Spania, Ungaria si Islanda au adoptat o pozitie neutra in aceasta privinta, a mai spus ministrul de externe georgian.

Dar mai sunt si sceptici, cum ar fi Franta, de aceea David Bakradze si-a exprimat speranta ca Parisul va sustine Georgia.

Ministrul de externe georgian a fost la Bruxelles pentru a promova cererea tarii sale de integrare in Alianta Nord-Atlantica.

El s-a intalnit cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer si cu ambasadori ai Aliantei.

Vizita lui David Bakradze este vazuta ca o ultima tentativa a Georgiei inainte de intrunirea NATO de la Bucuresti, de convingere a aliatilor sai in vederea semnarii unui plan de preaderare la NATO.

Pe de alta parte, o televiziune georgiana - Rustavi 2 TV - transmite ca presedintele Rusiei, Vladimir Putin ar fi refuzat participarea la summitul NATO de la Bucuresti, protestand astfel fata de posibilitatea ca Georgia si Ucraina sa adere la blocul nord-atlantic.

Dar in opinia ministrului David Bakradze - citat de agentia de presa rusa Itar-Tass - conferirea Georgiei a statutului de tara aflata pe lista de asteptare a NATO ar calma spiritele in Caucaz.

Si asta in pofida unor state membre ale aliantei nord-atlantice potrivit carora conflictele inghetate din Abhazia si Osetia de Sud ar fi un obstacol major pentru semnarea planului de preaderare la NATO.

Davit Bakradze este convins, potrivit Itar-Tass, ca un posibil refuz al aderarii Georgiei, ar fi de fapt un semnal dat regiunilor separatiste si sustinatorilor lor, ca "politica lor distructiva produce efecte", iar "sansele de solutionare a conflictelor pe cale pasnica s-ar reduce".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.