Nu era in program, dar s-a intamplat. In timpul unei vizite organizate de guvernul chinez in capitala Tibetului, Lhasa, grupul de jurnalisti straini invitati - fara BBC - s-au pomenit inconjurati de circa 30 de tineri calugari budisti care, potrivit unui reporter, strigau, "Nu ii credeti ! Va pacalesc!".

Destinatarii acestui mesaj erau primii ziaristi straini carora li s-a permis accesul in zona de la expulzarea colegilor de breasla, in urma recentelor tulburari si demonstratii anti-chineze.

Ce au vazut acum jurnalistii in timpul acestei vizite supravegheate indeaproape?

Un reporter de la Financial Times a povestit ca in Lhasa, cartierul tibetan seamana cu o zona de razboi, cu cladiri arse, magazine cu obloanele trase si soldati la fiecare colt de strada.

Dar dincolo de impresia vizuala, jurnalistii au avut parte si de un moment care in mod clar nu figura in programul acestui turneu cu aprobare oficiala.

Iata cum descrie seful biroului din Beijing al ziarului american USA Today, Callum McLeod, acest moment:

"Intr-un act extraordinar de sfidare, cand vizita abia incepuse langa cel mai sacru lacas din Tibet, iar unui mic grup de ziaristi li se spunea ca e un simbol al unitatii nationale, circa 30 de tineri calugari i-au inconjurat si au inceput sa strige: "Va pacalesc, spun minciuni, nu ii credeti!".

Unii dintre calugarii care se apropiasera de ziaristi plangeau.

"Iar un calugar a negat ca ei ar fi fost raspunzatori de violente. Calugarii au mai spus ca liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama, nu s-a aflat in spatele recentelor tulburari", a mai spus seful biroului din Beijing al ziarului american USA Today.

Intervievat de BBC, ziaristul Charles Hutzler, de la Associated Press, spune si el ca impresia pe care i-a lasat-o capitala Tibetului a fost aceea a unui oras cu adevarat divizat.

In partea chineza viata pare sa curga destul de normal, iar politia e prezenta poate un pic mai mult decat obisnuit, dar nu masiv.

In schimb, in zona veche, tiberana, si pe strazile care duc spre ea, vezi resturile cladirilor arse, iar in aer se simte un fel de miros intepator.

"Oficialitatile chineze par foarte hotarate sa scoata in evidenta revolta violenta care a avut loc pe 14 martie, dar manifesta mult mai putina deschidere in ceea ce priveste evenimentele premergatoare, inasprirea restrictiilor impuse practicilor religioase, sentimentul ca de dezvoltarea economica beneficiaza, in mod nedrept, mai degraba chinezii decat tibetanii, si fireste nu par dornice sa vorbeasca despre interventia politiei", a spus Charles Hutzler.

"Nu am auzit nimic despre arestari de la oficialitati", a mai declarat jurnalistul de la AP, cu atat mai putin, a adaugat el, daca a fost cineva ucis in cursul operatiunii.

Accesul jurnalistilor in Tibet a fost una dintre cererile formulate de presedintele Bush in primul sau comentariu public asupra situatiei din regiune.

Presedintele Bush a cerut de asemenea Beijingului sa manifeste retinere si sa inceapa sa discute cu Dalai Lama.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.