Amplasarea scutului american antiracheta in Europa reprezinta unul dintre motivele de disensiune intre SUA si Rusia, chiar daca un proiect similar a grabit caderea comunismului

In urma cu doar cateva zile s-au implinit 25 de ani de la discursul istoric al presedintelui american Ronald Reagan, in care propunea Initiativa Strategica de Aparare, un sistem militar capabil sa intercepteze rachete balistice inamice. Discursul marca indepartarea de "politica de retaliere", acceptata atat de Washington, cat si de Moscova si imbratisa "politica apararii".

Chiar daca nu a devenit functional in anii ‘80, sistemul gandit de Reagan a dus la caderea comunismului, prin atragerea Moscovei intr-o noua cursa a inarmarii, care a falimentat URSS. Evolutia si amplasarea sistemelor antiracheta divid insa si astazi cei doi poli ai puterii mondiale.

Discursul presedintelui american, din 23 martie 1983, in care lansa ideea unui program militar antiracheta, care sa foloseasca atat baze terestre, cat si aeriene, pentru interceptarea rachetelor balistice inamice, intitulat Initiativa Strategica de Aparare (ISA), a implinit recent 25 de ani.

Totusi, problema sistemelor defensive este din ce in ce mai prezenta in dezbaterea internationala si reprezinta una dintre cele mai delicate chestiuni in relatia dintre Statele Unite si NATO, pe de o parte, si Federatia Rusa, pe de alta. De altfel, problema scuturilor antiracheta ale SUA si ale NATO, din Europa, va reprezenta unul dintre principalele subiecte pe agenda Consiliului NATO- Rusia ce se va intruni la Bucuresti cu ocazia summitului Aliantei.

Interventia presedintelui american se dorea un raspuns la amenintarea pe care rachetele balistice ale Uniunii Sovietice o reprezentau pentru Statele Unite si pentru Europa Occidentala. Ronald Reagan a reusit totodata sa atraga Moscova intr-o noua cursa a inarmarilor, si implicit intr-o cursa economica, fapt ce a dus la grabirea sfarsitului sistemului comunist din Uniunea Sovietica, sustine generalul american James A. Abrahamson in lucrarea "Ce a obtinut poporul american investind 130 miliarde de dolari in ISA?".

Conditia umana

"Daca Uniunea Sovietica ni se va alatura in efortul de a obtine o reducere majora a armamentului, am reusi sa stabilizam balanta nucleara. in orice caz, tot ar fi necesar sa ne bazam pe spectrul retalierii, pe amenintarea reciproca.

Iar acesta este un comentariu extrem de trist asupra conditiei umane. Nu ar fi mai bine sa putem salva vieti decat sa le punem in pericol? Nu suntem noi capabili sa ne demonstram intentiile pasnice... pentru obtinerea unei paci durabile?", declara Ronald Reagan, la 23 martie 1983.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.