Ieri, Suveranul Pontif a oficiat slujba de Pasti, care a fost umbrita de o controversa iscata intre comunitatile evreiesti si Sfintul Scaun, pe tema unei rugaciuni.

Potrivit Cotidianul, Papa Benedict al XVI-lea a permis reintroducerea unei contestate „rugaciuni pentru evrei“ in ritualul religios din Vinerea Mare. Textul ii cere lui Dumnezeu „sa deschida ochii si inima iudeilor“ pentru a-i ajuta „sa iasa din orbire si sa vada adevarata lumina, pe Isus Christos“.

Aceasta rugaciune impreuna cu o slujba in limba latina a fost interzisa in anii '60 dar a fost reintrodusa o data cu instalarea lui Benedict la Vatican, lucru ce i-a deranjat pe rabini, care au cerut in nenumarate randuri ca rugaciunea sa fie scoasa din liturghie. Cei mai inversunati sint liderii religiosi evrei din Germania. Acestia spun ca Suveranul Pontif ar trebui sa dea dovada de mai multa sensibilitate, avind in vedere trecutul nazist al tarii sale natale.

„Nu este normal ca un Papa sa renunte la o decizie mai veche doar pentru ca nu i-a mers bine intr-o zi. Internetul e deja plin de mesaje de la catolici de extrema-dreapta, care spun «Foarte bine, acum putem sa facem prozeliti». Astfel de mesaje nu fac decit sa stimuleze cercurile antisemite“, a afirmat Walter Homolka, un rabin din Berlin.

Papa Benedict al XVI-lea a oficiat duminica slujba de Pasti, in Piata Sfintu Petru din Vatican, in ciuda ploii, a frigului si a norilor negri care au acoperit cerul Romei. Slujba a fost insotita de binecuvantarea „Urbi et Orbi” (Orasului si Lumii) cu urarile in 63 de limbi diferite, printre care si romana, informeaza Gandul. Suveranul a cerut credinciosilor sa puna capat „egoismului, injustitiei, urii si violentei”.

„De cate ori relatiile dintre un om si altul, un grup si altul, un popor si un altul, in loc de iubire, sunt marcate de egoism, injustitie, ura, violenta!”, i-a admonestat Papa pe credinciosi, noteaza cotidianul La Repubblica, citat de Gandul.

„Sa cautam solutii care asigura binele si pacea in regiunile framantate de conflicte din lume: Darfur si Somalia, Orientul Mijlociu, tara Sfanta, Irak, Liban si Tibet”, a cerut Papa, care a folosit, simbolic, mantia preoteasca si mitra papei Benedict al XV-lea, care a adresat apelul impotriva „macelului inutil” din perioada Primului Razboi Mondial. Pentru ceremonia solemna, a treia de cand este Papa, Pontiful a ales sa poarte mantia predecesorului sau pentru a conferi greutate mesajului sau de pace, pentru a condamna razboaiele si violentele.

Potrivit Adevarul, in ajunul Pastelui Catolic, Papa Benedict al XV-lea, a botezat cinci femei si doi barbati, printre care si un jurnalist italian de origine egipteana pe nume Magdi Allam.in varsta de 55 de ani, Allam este editorialist si director adjunct la ziarul "Corriere della Sera". El se considera un "musulman moderat" inainte de a se apropia de catolicism.

Jurnalistul a prezentat ieri motivele pentru care s-a convertit la catolicism si a acuzat islamul ca este "violent" si "conflictual din punct de vedere istoric".

Allam a reamintit, intr-o scrisoare publicata de "Corriere della Sera", ca a primit amenintari cu moartea care l-au determinat sa traiasca sub protectie timp de cinci ani, din cauza luarilor sale de pozitie publice impotriva islamismului si a extremismului musulman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.