Presedintele Camerei Reprezentantilor a Statelor Unite, Nancy Pelosi, s-a intalnit cu Dalai Lama, liderul exilat al Tibetului, in locuinta acestuia de la Dharamsala din nordul Indiei.

Nancy Pelosi, membru marcant al Partidului Democrat, este cel mai important personaj politic care a decis sa-l intalneasca pe conducatorul spiritual al tibetanilor dupa tulburarile care au izbucnit luna trecuta in Tibet.

Guvernul chinez nu a reactionat inca la gestul doamnei Pelosi, dar se asteapta un raspuns care sa dezavueze intalnirea de la Dharamsala.

Presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi a cerut comunitatii internationale sa solicite onestitate si deschidere din partea Chinei in privinta a ceea ce se intampla in aceasta perioada in Tibet.

"Insistenta asupra adevarului - despre asta vorbim. Noi insistam ca lumea sa stie care este adevarul in Tibet", a spus doamna Pelosi, dupa intalnirea cu Dalai Lama.

Inaltul oficial american a explicat ca vizita sa la resedinta din India a liderului spiritual al Tibetului a fost programata inainte de izbucnirea recentelor proteste ale tibetanilor, dar a precizat ca Statele Unite sunt alaturi de poporul tibetan.

"Nici nu ne imaginam ca vom ajunge sa traim momente atat de triste. Poate ca asa este karma, asa este soarta noastra sa fim alaturi de voi in aceste clipe."

"Si aceasta este sigur soarta noastra pentru ca suntem aici ca sa ajutam poporul din Tibet. Problema Tibetului este esentiala pentru toti cei care tin la libertate."

"Daca oamenii care iubesc libertatea din intreaga lume nu ridica acum glasul impotriva oprimarii chineze care se petrece si in China si in Tibet, inseamna ca ne-am pierdut autoritatea de a mai vorbi in favoarea drepturilor omului oriunde in lume", a spus ea.

China nu a reactionat inca la apelul lansat de la resedinta din India a lui Dalai Lama.

Dar inceputul saptamanii, autoritatile chineze si-au exprimat ingrijorarea cu privire la intalnirea premierului britanic, Gordon Brown cu Dalai Lama, programata pentru partea a doua a anului.

Guvernatorul chinez al Tibetului l-a numit pe Dalai Lama "un lup in haine de calugar", iar Beijingul ii arunca practic pe umeri responsabilitatea revoltelor declansate de tibetani in ultima perioada.

In timp ce Dalai Lama spune ca nu doreste decat autonomie pentru Tibet, Beijingul il numeste separatist si a cerut liderilor politici straini sa nu se intalneasca cu el.

Dalai Lama spune ca nu doreste decat autonomie pentru Tibet

China sustine ca revoltele tiberanilor soldate cu victime au drept scop boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing, care incep in august. Casa Alba a anuntat insa ca presedintele George Bush nu renunta la decizia de a veni la Olimpiada.

Un purtator de cuvant al administratiei americane a exprimat ingrijorarea presedintelui cu privire la evenimentele din Tibet, dar a precizat olimpiada e o chestiune care ii priveste pe sportivi si nu pe politicieni", a spus purtatorul de cuvant al Casei Albe.

in acest timp, autoritatile chineze continua sa intareasca masurile de securitate in Tibet, dupa ce joi corespondentii BBC au relatat despre noi revolte in provincia Gansu.

China nu a reactionat inca la apelul lansat de la resedinta din India a lui Dalai Lama

Pentru prima data de la protestele incepute in data de 10 martie, autoritatile chineze au recunoscut ca au ucis mai multi manifestanti intr-o alta provincie, Sichuan, si au avertizat ca nu vor ezita sa reprime ceea ce califica drept "violente".

Jurnalistilor straini nu li se mai permite accesul nici in regiunea autonoma Tibet si se pare nici in regiunea - parte istorica a Tibetului - inglobata Chinei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.