Ambasadorul Rusiei la NATO a reprosat Aliantei ca a folosit o "forta disproportionata" pentru evacuarea manifestantilor sarbi din tribunalele ONU de la Mitrovita, in nordul Kosovo.

In cadrul Consiliului NATO-Rusia, ambasadorul rus Dmitri Rogozin, partizan al liniei dure fata de Occident, a avertizat asupra riscului escaladarii situatiei. Am cerut ca escaladarea sa inceteze. Cel care are mai multa putere – respectiv forta NATO (KFOR) – trebuie sa dea dovada de retinere si sa nu ia parte. (...) Nu trebuie sa intervina in situatii politice, ci sa ramana strict in cadrul mandatului ONU. Aceasta ar insemna un nou conflict grav si fara rost", a precizat Rogozin. Fata de omologii sai occidentali care i-au raspuns ca "sarbii sunt vinovati, pentru ca au lansat cocteiluri Molotov si au incalcat Rezolutia 1244", potrivit unui diplomat occidental, Rogozin ar fi raspuns: "Incetati! Cine a creat un precedent? Cine i-a impins in pragul disperarii? Cine a facut din ei straini in propria tara?".

Aceeasi sursa, citata de AFP, a mai declarat ca secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, a raspuns ca misiunea ONU in Kosovo, MINUK, sprijinita si de KFOR, nu a facut decat sa aplice Rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU. "Trebuie sa condamnam violentele."

Consiliul NATO-Rusia s-a reunit luni pentru a pregati Summitul NATO-Rusia de la 4 aprilie de la Bucuresti, care se va desfasura cu ocazia Summitului Aliantei. La Moscova purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe avertizase ca "normalizarea" situatiei in nordul Kosovo nu va fi posibila decat daca problema kosovara va fi reanalizata "in cadrul dreptului international". La randul sau, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat drept "amorala" incurajarea tendintelor "separatiste", estimand ca "ceea ce se intampla in alte parti ale lumii sugereaza ca nu asistam decat la inceputul unui proces extrem de exploziv".
Rusia si Serbia considera ilegala proclamarea unilaterala a independentei Kosovo la 17 februarie si refuza recunoasterea noului stat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.