Dupa ce multa vreme s-a opus vehement ideii unui scut american din Europa de Est, Rusia este pregatita in prezent sa il accepte, o schimbare de pozitie care intervine dupa ce Statele Unite s-au declarat dispuse sa faca o serie de concesii. Este vorba despre o promisiune scrisa de a nu incarca rachetele de interceptare, de a nu dota radarul din Cehia cu capacitati de urmarire a unor tinte pe teritoriul Rusuiei si de a permite accesul inspectorilor rusi la bazele scutului.

Pe langa aceste propuneri concrete, americanii ar fi dispusi, de asemenea, sa nu insiste pentru integrarea Ucrainei si Georgiei in NATO, afirma Kommersant.

"Am discutat despre ceea ce s-a propus in octombrie. Martie este o luna mai optimista. Ce a fost a fost", a spus Lavrov, rezumand rezultatele negocierilor de marti cu secretarul de stat american Condoleezza Rice si al apararii Robert Gates, la care a fost prezent si ministrul rus al apararii Anatoli Serdiukov.

A trecut mult timp de cand oficialii americani au avut parte de o atitudine atat de prieteneasca din partea gazdelor lor ruse, comenteaza Kommersant, adaugand ca in mod evident in reuniunea de marti s-au facut propuneri decisive. Aparand in fata jurnalistilor americani luni seara, Gates a spus ca a fost surprins de bunavointa cu care i-au primit Vladimir Putin si succesorul sau, Dmitri Medvedev.