In jur de 50 de sefi de stat si de guvern vor trasa, in aprilie, noile politici ale Aliantei Nord-Atlantice pentru urmatorii ani

Capitala Romaniei a intrat in febra pregatirilor pentru gazduirea, in perioada 2-4 aprilie, a "celui mai mare summit NATO organizat vreodata". Definitia ii apartine chiar secretarului general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, care s-a declarat convins ca summitul va fi un succes mai ales sub aspect organizatoric.

Bucurestiul este dupa Praga, in 2002, si Riga, in 2006, a treia capitala a unei tari din fostul bloc comunist care gazduieste un summit NATO. Conform previziunilor, reuniunea celor 26 de state membre ale Aliantei se va bucura de o participare-record. Vor fi prezenti peste 6.500 de invitati si 3.500 de jurnalisti. Sunt asteptati aproximativ 50 de sefi de stat si de guvern, printre care presedintele american, George W. Bush, si, cu semnul intrebarii, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Ambitiile sunt insa mari nu numai pe plan organizatoric.

Cinci teme majore

Alianta si-a propus sa treaca cinci teme majore pe agenda summitului de la Bucuresti. In primul rand, se doreste trasarea unei strategii pentru viitor in Afganistan, cu o prezenta NATO "robusta", o instruire mai buna a armatei afgane si o colaborare mai buna cu organizatiile internationale.

Kurt Volker, asistent adjunct principal al secretarului american de stat, a declarat ca Afganistanul este primul exemplu al rolului pe care NATO trebuie sa il joace cu succes in domeniul securitatii, intrucat "securitatea societatilor noastre depinde de ceea ce facem in Afganistan". in al doilea rand, Alianta are nevoie de o viziune clara pentru viitorul Balcanilor, cu un Kosovo stabil si un angajament sporit fata de Bosnia-Hertegovina, Muntenegru si Serbia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.