Lista principalelor locuri de productie si de tranzit a narcoticelor, intocmita de Guvernul SUA pe baza datelor corespunzatoare anului 2007.

Afganistanul ramane tara unde se produce 93% din cantitatea globala de opiu folosit pentru fabricarea heroinei, in timp ce Columbia, Peru si Bolivia raman, in aceasta ordine, principalele furnizoare de cocaina. Venezuela si Burma sunt statele acuzate de Administratia Bush ca "au esuat vizibil" in respectarea acordurilor privind contracararea narcoticelor in 2007.

Afganistan - Aici au crescut 93% din macii pentru opiu in 2007, care a fost cel de-al doilea an-record al productiei de opiu. Valoarea de export a recoltei a fost de 4 miliarde de dolari, mai mult de o treime de PIB-ul tarii.

Columbia – Este furnizorul numarul unu de cocaine al lumii, dar si un furnizor principal de heroina si de substante pentru fabricarea acesteia. in 2007, guvernul columbian a confiscat 144 tone de cocaine si a distrus 240 de laboratoare de hidroclorura de cocaine si 2.875 de laboratoare pentru productia de cocaina-baza.

Bolivia - Este a treia pe lista celor mai mari producatori de cocaina ai lumii, fiind raspunzatoare de o cantitate estimata la 127 de tone.

Este si punct de tranzit al cocainei provenite din Peru, dar si o tara cultivatoare de mari­juana, care este consumata in cea mai mare parte chiar pe plan intern. In Bolivia, cocaina poate fi cultivata legal pe o suprafata limitata de 12.000 de hectare, pentru utilizarea traditionala, insa guvernul intentioneaza sa extinda aceasta limita.

Paraguay – Este cel mai mare producator de heroina din America de Sud. in 2007, guvernul a capturat 100 de tone metrice de marijuana si 18 vehicule. tara este si nod de tranzit pentru cocaina produsa in Anzi.

Venezuela - Este una dintre rutele principale pentru transportul de droguri provenite din Columbia. in 2007, capturile autoritatilor din Venezuela au scazut, dar capturile provenind din Venezuela au crescut in alte tari. Este cea de-a doua tara despre care Administratia SUA crede ca "au esuat vizibil" in respectarea acordurilor de combatere a drogurilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.