Leterme, in varsta de 47 de ani, in prezent vicepremierul unui cabinet de tranzitie, s-a angajat in formarea unui guvern definitiv, pe care ar trebui in principiu sa il conduca incepand de saptamana viitoare. Astfel, Leterme isi va putea relua activitatile incepand de sambata, a declarat purtatorul sau de cuvant, potrivit NewsIn.

Interventia de astazi, de la spitalul Gasthuisberg din Louvain, Flandra, in centrul Belgiei, vizeaza in special sa limiteze prin endoscopie varicele esofagiene de care sufera Leterme. Tratamentul face parte din cele planificate dupa internarea sa de urgenta, in 14 februarie, pentru pneumonie si hemoragie interna, si vizeaza prevenirea unor hemoragii ulterioare.

Negocierile dintre partidele flamande si cele francofone pentru a iesi din criza politica ce afecteaza Belgia dupa alegerile din 10 iunie 2007 ar putea fi reluate sambata.

Cele doua mari comunitati ale tarii sunt divizate in ceea ce priveste o reforma a institutiilor ceruta de Flandra, pentru a obtine o autonomie sporita. Regiunile francofone - Bruxelles si Valonia - se opun unei slabiri a puterii federale in sectoare-cheie precum locurile de munca sau securitatea sociala.