Repercursinuile razboiului din Golf se fac si acum simtite de catre miile de veternai care s-au plans de-a lungul timpului de probleme cronice de sanatate.

In comparatie cu Marea Briatnie, oficialii americani au fost receptivi la cand li s-a cerut sa recunoasca existenta unui asa numit sindrom al razboiului din Golf , si in urma unor cercetari au fost gasite dovezi privind posibilele cauze ale problemelor cronice de sanatate de care sufera unii veterani ai razboiului din Golf.

Potrivit BBC, multi dintre militarii care au luptat in Golf au fost expusi la pesticide si diversi agenti chimici care, potrivit noilor cercetari, au legatura cu problemele de sanatate aparute ulterior, botezate 'Sindromul Razboiului din Golf'. Ele se manifesta prin oboseala continua, dureri de muschi sau articulatii, probleme de memorie, lipsa de somn, alergii si probleme respiratorii.

Cercetatoarea care conduce o comisie numita de Congresul american pentru a studia aceasta problema a analizat 150 de studii facute in acest scop si a concluzionat ca exista dovezi privind legatura dintre problemele cronice de sanatate ale veteranilor razboiului din Golf si agenti chimici cum ar fi pesticidele folosite impotriva mustelor de nisip sau gazul sarin.

"Mai multe studii comparative au fost efectuate si, potrivit rezultatelor lor, putem spune cu o mare siguranta ca exista o legatura intre expunerea la produse chimice si probleme de sanatate cronice", indica autorul studiului, Beatrice Golomb, de la Scoala de Medicina a Universitatii din San Diego (California), potrivit Ziua.

"Aceleasi substante chimice care ii afecteaza pe fostii combatanti ai Razboiului din Golf ar putea fi legate de cazuri asemanatoare de probleme de sanatate neexplicate cu care se confrunta pacienti obisnuiti" , a adaugat ea.

Dat fiind faptul ca oamenii sunt diferiti din punct de vedere genetic, cercetatoare americana sustine ca unii militari s-au imbolnavit datorita chimicalelor iar altii de la vaccinurile si medicamentele prescrise tocmai pentru a-i proteja impotriva efectelor gazului neurotoxic si pesticidelor.

Potrivit naturist-life.ro, publicatia Times, din Londra, afirma inca din decembrie 2005 ca Sindromul Razboiului din Golf este un “coctail” de vaccinuri care au fost administrate soldatilor, pentru protejarea fata de eventualele atacuri chimice si biologice.

Oameni de stiinta americani au lucrat in Irak ca microbiologi in laboratoarele de arme biologice cateva saptamani inainte de Razboiul din Golf, iar Irakul importa bacterii si virusuri cu virulenta mare de la companiile din Statele Unite. in 1990, acestia fabricau cantitati uriase de toxina botulinica si antrax. Comandamentul armatei americane cunostea posibilitatea ca trupele sa fie expuse agentilor toxici, in timpul stationarii in Irak.

Multiplele vaccinari administrate soldatilor indica aceasta cunoastere prealabila. Dar comandamentul nu a informat trupele despre ceea ce va fi; acestea participau la un experiment de proportii, fara a li se cere acordul. Pana la ora actuala cei care au fost acolo nu au fost informati despre aceasta, iar cele mai multe informatii despre vaccinarile realizate au fost clasate. Unul din medicii care a refuzat sa coopereze deoarece considera ca este o violare a Protocoalelor de la Geneva, a fost deferit Curtii Martiale si condamnat la 18 luni de inchisoare federala.

“ Sindromul Golfului” si in in Afganistan si Irak?

Cateva studii publicate de psihologii militari romani arata ca ostasii romani care au participat la misiuni in Afganistan si Irak, prezinta simptome asemanatoare “Sindromului Golfului”.

Oboseala fara motiv, palpitatii, tahicardie, dureri de cap, transpiratii excesive, slabiciune, tulburari de somn si dificultati de concentrare, sunt simpotme pe care le resimt si militarii romani precum si cei care au participat la al doile razboi mondial si la razboiul din Vietnam, relateaza Gandul.

Printre manifestarile grave determinate de stresul razboiului se numara abuzul de alcool, consumul de dro­guri, furturile, jafurile si violurile, torturarea si uciderea prizonierilor sau a persoanelor necombatante, mutilarea inamicilor morti, refuzul de a lupta, dezertarea, atacarea militarilor aliati si fraternizarea cu inamicul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.