Bruxelles-ul ofera Statelor Unite ale Americii un numar de telefon comun pentru intreaga zona a Uniunii Europene, insa cu o intarziere de patru decenii de la cererea lui Henry Kissinger.

Tratatul de Reforma European, aprobat la 13 decembrie 2007, la Lisabona, ameninta actuala relatie transatlantica, dintre Statele Unite pe de o parte, si institutiile si statele europene, de cealalta, cred unii analisti americani, sustinuti de un raport al Camerei Comunelor de la Londra.

Tratatul contine germenii constructiei "Statelor Unite ale Europei", prin cedarea de catre statele nationale, catre Bruxelles, a unor prerogative precum apararea, securitatea si energia. Bruxelles-ul capata personalitate juridica si va semna de acum inainte tratate in numele tuturor statelor din Uniunea Europeana, ceea ce afecteaza in mod direct relatiile bilaterale dintre Washington si anumite capitale europene, cum ar fi Londra sau Bucurestiul.

Tratatul de Reforma European, ce inlocuieste defuncta Constitutie europeana, re­prezinta o amenintare directa la adresa relatiei transatlantice, observa analistul american Sally McNamara, de la Fundatia Heritage. Pozitia este sustinuta si de o serie de politicieni de pe ambele maluri ale Atlanticului, printre care Henry Kissinger.

Tratatul de reforma con­tine elemente noi, cum ar fi un presedinte al Uniunii Europene, un ministru de externe pentru intreg blocul european, corpuri diplomatice comune, precum si autoritatea legala de a semna tratate internationale in numele tuturor membrilor. Toate acestea determina Washingtonul sa regandeasca in noi termeni relatia trans­atlantica. Totodata, su­pranationalizarea unor domenii critice ale politicii externe, precum politica externa si de aparare comuna, ameninta in mod special relatia Statelor Unite cu cei mai apropiati parteneri europeni, in principal cu Marea Britanie, sustin analistii britanici de la Fundatia Open Europe.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.