Daca Nikita Hrusciov, liderul Uniunii Sovietice din 1956, a spus lumii occidentale: "Va vom ingropa", presedintele nou ales al Rusiei, Dmitri Medvedev, propune o solutie imbunatatita: "Va vom cumpara", scrie "Financial Times".
Pericolul ca Occidentul, sa fie "cumparat" de rusi a fost deja sesizat de vestici. Edward Lucas, autorul recent publicatei carti "Noul Razboi Rece", noteaza de exemplu ca principala arma a rusilor "consta in cea mai mare slabiciune a noastra: banii". Rezervele financiare ale Rusiei sunt, intr-adevar, uriase, noteaza "Financial Times". Ele se ridica la 464 de miliarde de dolari, aflandu-se pe locul trei in lume.

Intr-un discurs tinut anul acesta, Medvedev a cerut afacerilor ruse sa intreaca China si sa porneasca intr-o aventura a achizitiilor la nivel global, pentru a obtine noi tehnologii si noi piete. "Aceasta este o sarcina foarte importanta", a insistat el. Gazprom, monopolul de stat din domeniul gazelor naturale pe care il prezideaza Medvedev, doreste sa faca achizitii in Europa Occidentala. Unii occidentali considera, insa, ca bancile rusesti ar putea fi la fel de amenintatoare ca si tancurile rusesti. Edward Lucas, autorul recent publicatei carti "Noul Razboi Rece", scrie: "avem de-a face cu oameni care doresc sa ne faca rau, sa ne frustreze si sa ne slabeasca puterile. Principala lor arma consta in cea mai mare slabiciune a noastra: banii. Asa cum am fost ingrijorati in legatura cu puterea sovietica din timpul razboiului, acum trebuie sa ne temem de zecile de miliarde de dolari din banci".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.