Hillary Clinton, femeia care nu renunta niciodata, a reusit ieri o revenire spectaculoasa in cursa pentru investitura democrata pentru alegerile prezidentiale americane, relateaza NewsIn.

Senatoarea de New York in varsta de 60 de ani a castigat alegerile primare din Ohio si Texas, cruciale pentru soarta ei politica, adjudecandu-si ieri si victoria din micul stat Rhode Island.

Aceste succese ii erau indispensabile pentru a pastra vie speranta de a deveni prima femeie aleasa presedinte in Statele Unite, in luna noiembrie, in fata republicanului John McCain, care a obtinut ieri investitura republicana. Clinton nu a mai castigat nicio consultare dupa megascrutinul din 5 februarie si suferise 11 infrangeri consecutive.

"Oamenii din Ohio au spus sus si tare ca trebuie sa continuam", a declarat Clinton, felicitandu-si sustinatorii reuniti la Columbus, in Ohio. "Niciun candidat, fie democrat, fie republican, nu a castigat cursa pentru Casa Alba fara sa castige mai intai primarele din Ohio", a adaugat ea.

"Purtam doua razboaie in afara frontierelor noastre, ne confruntam cu o recesiune. Alegatorii se afla in fata unei intrebari-cheie: Cine este pregatit sa fie lider din prima zi si cine stie cum sa relanseze economia?", a declarat ea.

Reluand argumentele dintr-un spot electoral contestat, difuzat inainte de alegerile din Texas si Ohio, ea a adaugat: "Cand survine o criza si cand suna telefonul la trei dimineata la Casa Alba, nu mai ai timp pentru discursuri sau sa te pregatesti pentru functie. Trebuie sa fii pregatit sa iei o decizie".

Senator influent, dar si sotie umilita public de fostul presedinte Bill Clinton, Hillary si-a axat campania pe competenta si experienta sa.

Abia parasise apartamentele sale private de la Casa Alba, ca observatorii speculau deja in legatura cu candidatura fostei Prime Doamne (1993 - 2001) la presedintie. Campaniile sale pentru a fi aleasa senator de New York din 2000 si 2006 au fost prezentate drept rodaje pentru cursa pentru Casa Alba, iar cei sapte ani de presedintie Bush i-au permis sa isi gaseasca propria voce politica.

Senatoarea de New York avea toate motivele sa creada, in urma cu cateva luni, ca avea drumul liber catre prima victorie la Casa Alba a unei femei. Apoi a aparut insa "valul" Obama, care, incepand din luna ianuarie, a castigat in 25 de state, fata de 17 in cate a castigat Clinton. Luptele dintre cei doi rivali sunt departe de a fi incheiate si se anunta extrem de disputate.

Nascuta intr-o familie de protestanti metodisti, in 26 octombrie 1947, la Chicago, Hillary Rodham Clinton este o avocata stralucita, specializata in drepturile copiilor, mama a unei femei de afaceri in varsta de 27 de ani, Chelsea.

Republicanii nu ii iarta, insa, tentativa esuata de reforma a sistemului sanitar (1993 - 1994) si o asociaza cu scandalurile din perioada Clinton. Dar ea este si cea mai admirata femeie din Statele Unite, potrivit unui sondaj Gallup publicat in luna decembrie.

A doua zi dupa atentatele din 11 septembrie 2001, ea s-a dovedit un locuitor model al New Yorkului, ajutand neobosita victimele.

In 2003, Hillary a votat in favorea razboiului din Irak, o "greseala" potrivit lui Obama. Dar mandatul sau in Senat i-a permis si sa fie una dintre principalele voci impotriva administratiei Bush.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.