Atrase de promisiunile privind scutirea de vize, noile state membre UE doresc sa incheie acorduri cu SUA.

Desi initial UE a interzis statelor membre sa incheie acorduri bilaterale cu SUA in privinta eliminarii vizelor, ieri, comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a revenit asupra problemei declarand, potrivit Ziua, ca noile statele membre UE pot incheia acorduri bilaterale cu partea americana in acest sens, cu conditia sa respecte anumite "principii comune" stabilite cu partenerii lor.

"Din cate am inteles, Estonia vrea sa semneze un acord similar, Lituania la fel", a precizat Frattini, recunoscand incapacitatea Bruxelles-ului de a negocia cu Washingtonul pe tema discriminarii care ii vizeaza pe cetatenii europeni care doresc sa calatorasca in SUA.

Potrivit Reuters, citat de Adevarul, un diplomat european a declarat ca Cehia, Ungaria si Estonia "considera ca UE nu a facut suficient efort pentru a le ajuta sa intre in programul de scutire de vize pentru SUA".

Cehia este primul stat membru Ue care a semnat un Cehia, Ungaria si Estonia "considera ca UE nu a facut suficient efort pentru a le ajuta sa intre in programul de scutire de vize pentru SUA".

Ungaria este urmatorul stat care va urma exemplul Cehiei, dorind ca luna viitoare sa semneze un astfel de acord cu SUA "O delegatie a SUA va sosi pe 26 martie si este foarte probabil sa semnam un acord", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe ungar, Lajos Szelestey.

Un diplomat al UE a declarat ca si Estonia are in vedere un pact similar. "Este un subiect fierbinte, atmosfera este destul de tensionata", a declarat un alt diplomat al UE, la intalnirea de ieri a ministrilor de interne si justitie.

Masurile suplimentare impuse de Washington, precum prezenta unor bodyguarzi inarmati la bordurile avioanelor, punerea la dispozitie a unor date suplimentare privind pasagerii si introducerea un sistem de permisiune electronica ce ar trebui obtinuta de fiecare pasager inaintea procurarii biletului, sunt privite de Bruxelles drept 'santaj' din partea SUA, iar tarile vest-europene se tem ca vor ajunge in situatia ca si cetatenii lor sa aiba nevoie de viza.

Mai multe tari vest-europene, precum Olanda, Spania, Portugalia si Franta, au acuzat Praga de lipsa de unitate si Washingtonul de faptul ca incearca sa treaca peste autoritatea UE, negociind cu diferite capitale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.