In ciuda criticilor formulate de SUA, Ungaria s-a alaturat proiectului South Stream.

Premierul ungar, Ferenc Gyurcsány, a semnat ieri, la Kremlin, acordul interguvernamental cu Rusia privind participarea Ungariei la proiectul gazoductului South Stream, relateaza Romania Libera.

In cadrul intalnirii de la Kremlin, premierul Gyurcsany a declarat ca Ungaria este hotarata sa continue si proiectul Nabucco, desi a adaugat el, crede ca South Stream ar putea fi construit primul."Ati fost mai rapizi", relateaza BBC, ca ar fi spus domnul Gyurcsany. In opinia lui cele doua proiecte, Nabucco si South Stream, nu se exclud ci se completeaza.

Semnarea acordului a starnit protestele opozitiei din Ungaria, care a cerut dezbaterea in parlament a documentului inaintea semnarii, sustinand ca implicarea Ungariei in acest proiect va duce la o si mai mare dependenta a acestei tari de gazul rusesc.

Ca un raspuns la criticile aduse de opozitie, Ferenc Gyurcsány sustine ca pe langa Ungaria si alte tari europene precum Austria sau Germania s-au alaturat proiectului din necesitate de gaze naturale si, de asemenea, ca Ungaria are nevoie de alternative.

Potrivit Romania Libera, SUA sustine ca principalul obiectivu al proiectului South Stream este de a zdrobi concurenta reprezentata de proiectul Nabucco, sustinut de UE si SUA. Secretarul de stat adjunct american pentru Afaceri Europene, Dan Brown, a declarat pentru ziarul ungar Nepszabadsag ca "Punctul de vedere al SUA este acela ca nu dorim un «razboi al gazoductelor» (in Europa)"

Pe acelsi subiect, Daniel Fried, secretarul de stat adjunct al SUA a declarat ca "Moscova a reactionat la progresele proiectului Nabucco exercitand presiuni asupra Ungariei si vecinilor sai pentru a incheia rapid o intelegere in privinta South Stream". "Acesta nu este momentul potrivit pentru a ne lasa abatuta atentia de un gazoduct care va fi de trei ori mai scump decat Nabucco si care va fi folosit de un monopol pentru a-si zdrobi concurenta.", a adaugar oficialul american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.