Pe o parte India negociaza cu SUA pentru un eventual scut antiracheta si pe alta parte colaboreaza cu Israelul pentru a construi o noua racheta sol-aer.

Potrivit BBC, Ministrul apararii din Statele Unite, Robert Gates a declarat, la finalul vizitei pe care a facut-o in India, ca Washingtonul si Delhi vor purta o serie de negocieri privind o posibila cooperare in domeniul sistemului de aparare antiracheta.

India studiaza de mai multa vreme posibilitatea de a-si putea asigura singura un sistem de aparare impotriva unui eventual atac cu rachete.

Colaborarea dintre cele doua tari, potrivit corespondetului BBC, nu poate sa insemne decat o inevitabila dezvoltare benefica pentru ambele parti dar cu siguranta va irita pe multi lideri, cum ar fi cei de la Islamabad, Beijing si Moscova, mai ales ca cei mai apropiati aliati ai Statelor Unite printre care Marea Britanie, Japonia si Israelul ar putea fi dispuse sa coopereze, intr-un fel sau altul cu Washington-ul si pe acest plan.

Pe de alta parte, potrivit Ziua, ministrul indian al apararii A. K. Antony a anuntat miercuri ca va construi impreuna cu Israelul o racheta sol-aer si spera intr-o colaborare cu alte tari pe aceasta tema.

"A fost pus la punct cu industria aerospatiala israeliana un proiect pentru dezvoltarea unei rachete antiaeriene cu raza lunga de actiune", a precizat demnitarul indian, fara a furniza detalii suplimentare.

Surse oficiale de la New Delhi au declarat, insa, ca India a aprobat la inceputul acestei luni derularea cu statul evreu a unui proiect comun, cifrat la aproximativ 625 milioane de dolari, pentru dotarea fortelor navale indiene cu rachete antiaeriene.

Acest anunt al ministrului apararii survine la o zi dupa primul test indian cu o racheta lansata de pe platforma unui submarin si capabila sa transporte incarcatura nucleara, India realizandu-si astfel obiectivul de a dezvolta sisteme balistice operationale aer, sol si mare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.