Cu doar cateva zile inainte de algeririle din Rusia, atmosfera este foarte calma, fara dezbateri sau mitinguri.

Sprijinul lui Putin ii asigura lui Mendvedev 70% din voturi, fapt care il face sa fie atat de sigur de rezultat incat a refuzat categoric sa participe la orice fel de dezbatere electorala, miting sau manifestatie, noteaza Gandul. De altfel, nici ceilalti trei „rivali” ai sai la presedintie nu prea au participat la campania electorala, e drept, nu pentru ca asa au ales, ci pentru ca nu li s-a permis.

Dat fiind faptul ca poporul va vota cu convingere viitorul presedinte impus de Putin, Kremlinul nu are nevoie sa-si fraudeze scrutinul, obseravtorii atragand atentia ca pentru prima oara in Rusia, duminica este posibil sa se desfasoare alegeri „cu adevarat libere”.

In urma unui concurs de desene, intitulat original „Deseneaza-l pe viitorul presedinte!”, cei 500 de copii participanti l-au reprodus pe nimeni altul decat Dmitri Medvedev, noteaza Rompres, citat de Gandul. El leagana un nou-nascut, pleaca in spatiul cosmic sau il ajuta pe Putin sa ridice Rusia, imbracat intr-un maiou rosu mulat pe corp.

In aceste conditii, potrivit Ziua, Amnesty International a intocmit un raport prin care acuza Rusia de incalcarea drepturilor omului. Potrivit raportului, activitatea ONG-urilor a fost restrictionata, manifestatiile opozitiei au au fost impiedicate de politie iar criticii Kremlinului sunt hartuiti.

Mai mult, raportul avertizeaza ca, in Rusia lui Putin libertatea de expresie a fost "restransa alarmant" si ca legislatia reduce la tacere organizatiile nonguvernamentale care ar putea pune in dificultate autoritatile.

Kate Allen, de la biroul Amnesty International din Marea Britanie, spune ca "dreptul de expresie este rastrans alarmant in Rusia si este momentul ca autoritatile sa ia masuri". Ea spune ca opozitia fata de regim este o chestiune de viata si de moarte pentru jurnalisti ca Anna Polikovskaia, care a murit impuscata in urma cu doi ani.

“Reporteri fara frontiere“ sustine, potrivit Cotidianul, ca jurnalistii sint arestati, batuti, ucisi, rapiti sau internati in spitale de psihiatrie pentru a fi redusi la tacere, iar ziarele, posturile de radio si ONG-urile care nu sint pe placul puterii sint inchise. BBC Radio in limba rusa a disparut de pe banda FM din Moscova, iar birourile locale ale British Council au fost inchise.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.