"Serbia nu isi va schimba obiectivul clar trasat de a devenit membra UE", a declarat Djelici.

El a subliniat totusi ca tara sa traverseaza o "perioada dificila" din cauza independentei Kosovo. Dar Serbia va continua "reformele economice care ii vor permite sa devina centrul economic al Europei de Est", a spus el.

Vicepremierul, membru al Partidului Democratic (DS) al presedintelui proeuropean Boris Tadici, este insarcinat cu reformele pentru integrarea Serbiei in UE.

Bruxelles-ul oferise Serbiei in ianuarie semnarea unui acord de dialog politic, care prevedea liberalizarea regimului vizelor, comert liber si cooperare in domeniul educatiei. Dar Partidul Democratic din Serbia (DSS) al premieruui nationalist Voislav Kostunita a respins aceasta oferta.

Procesul de integrare a Serbiei in UE a fost pus in asteptare dupa atacurile impotriva ambasadelor unor tari europene, in timpul manifestatiei impotriva independentei Kosovo de joia trecuta de la Belgrad.
Parlamentul Kosovo a proclamat independenta teritoriului in 17 februarie, iar Washingtonul si principalele tari din UE au recunoscut rapid noul stat.