Pentagonul a anuntat ieri ca seful serviciilor sale juridice, William Haynes, implicat in controversa privitoare la tribunalele militare exceptionale de la Guantanamo, se va retrage din functie in urmatoarele saptamani, relateaza NewsIn.

Saptamana trecuta, colonelul Morris Davis, procurorul general al tribunalelor militare exceptionale de la Guantanamo din 2005 pana in 2007, si-a anuntat intentia de a depune marturie in favoarea apararii, pentru a denunta o serie de presiuni politice.

Davis l-a acuzat direct pe Haynes, un jurist civil numit la inceputul primului mandat al lui Bush si considerat unul dintre artizanii politicilor antiterorism controversate. Potrivit colonelului, care a demisionat in ziua in care o directiva ministeriala l-a plasat pe Haynes intr-o pozitie superioara in ierarhie, in octombrie, acesta i-a spus cu doi ani inainte ca niciun proces de la Guantanamo nu va duce la o achitare.

"Politicile din cadrul ministerului nu fac onoare celor care poarta uniforma. Aceasta influenta politica asupra procedurii fura justitia sistemului judiciar militar", a denuntat Davis.
Pentagonul a contestat acuzatiile.

Luni, comunicatul care anunta retragerea lui Haynes nu a mentionat polemica, nici faptul ca acesta a fost numit in 2003 judecator al Curtii de Apel federale din Richmond, nominalizare controversata pe catre Senatul inca nu a confirmat-o. Haynes, care va reveni la practica privata, va fi inlocuit de adjunctul sau, Daniel Dell'Orto.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.