Marina americana a reusit ,iercuri seara sa doboare satelituli-spion aflat in deriva care ameninta sa se ciocneasca de Pamant.

Satelitul care scapase de sub control la sfarsitul anului 2006, a fost doborat ieri de o racheta SM 3 modificata, lansata de marina SUA de pe nava de razboi USS Lake Erie, informeaza Ziua.

"O retea de senzori terestri, aerieni, marini si spatiali confirma ca armata SUA a interceptat un satelit al Oficiului national de Recunoastere (NRO), care nu mai functiona si se afla pe orbitele finale, inainte de a intra in atmosfera", a anuntat Pentagonul, potrivit Mediafax, citat de Ziua, precizand ca rezultatul misiunii, al carei scop anuntat a fost prevenirea combustibilului toxic - hidrazina - din rezervorul corpului ceresc sa ajunga pe Pamant, "ar trebui sa fie disponibil in decurs de 24 de ore".

"Din cauza altitudinii relativ scazute a satelitului la momentul impactului, fragmente desprinse din el vor incepe sa intre in atmosfera imediat", au adaugat oficialii americani, cu mentiunea ca reziduurile "vor arde in decurs de 24-48 de ore de la intrarea in atmosfera, iar restul ar urma sa cada in decurs de 40 de zile".

Potrivit Gandul, expertii sustin ca a au distrus rezervorul, care continea o jumatate de tona de hidrazina, deoarece la momentul impactului s-a vazut o explozie de proportii, care ar indica aprinderea combustibilului toxic.

Ministerul Apararii rus a descris operatiunea ca o acoperire pentru testarea de armament antisatelit din partea SUA, relateaza Cotidiaunl. Ministerul de Externe chinez si-a declarat ingrijorarea fata de securitatea in spatiul cosmic si a cerut explicatii detaliate de la SUA.

„Legislatia internationala interzice utilizarea in scopuri ofensive a armelor cosmice, dar nu exclude utilizarea lor in scopuri defensive, asa ca masurile de utilizare in acest caz a unei rachete Standard 3 se incadreaza in aceste prevederi“, a declarat pentru Cotidianul expertul in tehnologie spatiala Dumitru Prunariu.

„Indiscutabil, rezultatele acestui experiment dovedit acum necesar vor duce la multe concluzii si posibil imbunatatiri de tehnologie pentru utilizarea eficienta a unor astfel de mijloace, la nevoie, in cazuri similare“, a adaugat astronautul roman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.