Presedintele sarb Boris Tadici a lansat marti un apel la calm, dupa mai multe incidente produse in timpul protestelor in urma declararii independentei Kosovo.

"Nu trebuie sa se recurga la violente. Singurele argumente care ne dau dreptul de a apara Kosovo sunt pacea si actiunile rezonabile", a spus el, informeaza NewsIn. Tadici a cerut "oprirea imediata a protestelor violente si a distrugerii de bunuri in orasele sarbe". "Orice actiune negandita pune in pericol securitatea concetatenilor nostri din Kosovo", a subliniat Tadici.

Mai mult de 1.000 de sarbi au atacat si distrus marti doua posturi de frontiera dintre Serbia si partea de nord a Kosovo, provocand interventia fortelor NATO, pentru prima data de la declararea independentei Kosovo. Incicdentele nu s-au soldat cu victime, iar KFOR a anuntat ca a inchis cele doua posturi de frontiera pentru 24 de ore.

Duminica si luni, manifestatii violente au avut loc in maui multe orase din Serbia, iar grupuri de tineri, mai ales suporteri ai unor echipe de fotbal, s-au confruntat cu politia. Bilantul violentelor de duminica si luni este 51 de raniti in randul politistilor si 34 in randul civililor.

Marti nu au mai avut loc manifestatii la Belgrad, dar sute de persoane au organizat marsuri de protest in mai multe orase sarbe. Doua incidente s-au inregistrat in Kosovo luni noapte - unul in Zvecan, unde doua masini cu numar ONU au fost incendiate, iar o grenada a explodat intr-un cartier albanez din partea sarba a Kosovska Mitrovita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.