Revista “Time” a publicat lista personalitatilor cu cel mai mare impact pentru lumea in care traim

Prestigioasa revista "Time", autoritatea suprema in materie de personalitati la nivel international, a dat publicitatii mult-asteptata lista a celor mai importanti 100 de oameni de pe planeta. Pe aceasta se afla politicieni, oameni de stiinta, filozofi, artisti si vedete din domeniul divertismentului, fiind divizata in cinci categorii distincte: "Lideri si revolutionari", "Constructori si titani", "Oameni de stiinta si ginditori", "Eroi si simboluri", respectiv "Artisti si comedianti".

Din aceasta cauza in top figureaza personaje foarte diferite unul fata de celalalt, cum ar fi teroristul iordanian Abu Musab al-Zarkawi, dar si Dalai Lama sau Nelson Mandela, actrita Hilary Swank, dar si Dan Brown, autorul romanului de mare succes "Codul lui Da Vinci".

Fiecare dintre personalitatile care au fost incluse in top trebuie sa fi avut abilitatea ca, prin "puterea, talentul sau exemplul moral" de care au dat dovada, sa fi influentat milioane de oameni obisnuiti si, prin aceasta, sa transforme lumea in care traiesc. Pentru alcatuirea topului, "Time", care este cea mai mare revista de limba engleza din lume, cu 27 de milioane de cititori, a angajat o echipa de experti si de analisti care au muncit timp de trei luni. Deoarece influenta poate fi definita sau apreciata in nenumarate feluri, echipa a avut in fata o munca deosebit de dificila.

Iuscenko, model revolutionar

Printre personalitatile care au o influenta semnificativa asupra lumii figureaza liderul nord-coreean Kim Jong Il, secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, Karl Rove, arhitectul campaniei electorale a lui George W. Bush, creatorul de moda Miuccia Prada, rapper-ul Jay-Z, mogulul media Rupert Murdoch, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko sau campioana la iahting Ellen MacArthur, care l-a eliminat din top pe fotbalistul David Beckham. Aparitia lui Iuscenko nu este intimplatoare. "Revolutia portocalie" din Ucraina a transformat o natiune, a inspirat altele din apropiere si a ajuns pina in Liban, unde demonstrantii au citat exemplul sau (ca si pe cel al bravilor, dar anonimilor alegatori irakieni), afirma "Time".

Progresul informaticii nu a fost nici el omis, Serghei Brin si Larry Page (fondatorii Google) fiind de asemenea mentionati. Lista onoreaza si persoane precum Lubna Olayan, o femeie de afaceri din lumea araba care, in mod curajos, a continuat sa vorbeasca intr-un forum economic saudit chiar si dupa caderea valului "obligatoriu" de pe fata. Gestul sau a inspirat nenumarate femei saudite, care doreau sa aiba un rol productiv si in afara caselor in care erau tinute de soti sau parinti.

Clasamentul revistei a fost realizat pentru prima oara in 1999, cind au fost alesi cei mai importanti 100 de oameni ai secolului al XX-lea, culminind cu desemnarea lui Albert Einstein drept personalitatea secolului trecut. "Time" a mai intocmit o lista si anul trecut, intentionind sa faca din aceasta un proiect editorial anual.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.