Raportorul Parlamentului European pentru Bulgaria, Geoffrey van Orden, apreciaza ca improbabila posibilitatea activarii clauzei de salvgardare pentru Bulgaria, clauza a careia aplicare ar amana cu un an aderarea acestei tari la UE, programata pentru anul 2007, informeaza Rompres. El l-a asigurat pe primul ministru bulgar, Simeon de Saxa-Coburg Gotha (foto), ca Partidul Popular European si democratii europeni din Parlamentul European vor sustine primirea Bulgariei in UE in cadrul votului asupra Tratatului de aderare ce va avea loc la 13 aprilie.

Votul de sprijin al acestor doua partide este indispensabil pentru ca cele doua tari aspirante la titlul de membre ale UE, Bulgaria si Romania, sa poata semna Tratatul de aderare la 25 aprilie. O delegatie a celor doua formatiuni politice din PE amintite viziteaza Sofia pentru a purta o serie de discutii cu politicienii bulgari in legatura cu progresele inregistrate de Bulgaria in vederea obtinerii statutului de membra UE.

Comisarul european pentru extindere Olli Rehn s-a declarat "optimist cu precautie" fata de capacitatea Romaniei de a indeplini criteriile de aderare la termen. In cursul zilei de miercuri, plenul Parlamentului European urmeaza sa voteze aprobarea tratatelor de aderare ale Romaniei si Bulgariei. Atat Parlamentul European cat si tarile membre ale Uniunii vor putea reveni asupra deciziei de aderare in cazul in care Romania sau Bulgaria nu respecta criteriile de aderare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.