Ziua independentei Kosovo a fost marcata de grave incidente in Belgrad la ambasada Statelor Unite si Sloveniei, in timp ce la Mitovita, cladirile ONU si UE au fost atacate cu grenade de mana

La Belgrad grupurile de manifestanti au spart usa de la intrare si mai multe ferestre ale cladirii ambasadei Sloveniei, au smuls drapelul si l-au rupt in mod ostentativ in bucati.

Dupa ce au fost dispersati de la ambasada Sloveniei, manifestantii au plecat spre ambasada Statelor Unite, care era insa incercuita de un cordon de scutieri. Un singur geam al ambasadei a fost spart si un politist a fost ranit usor, potrivit presei sarbe, citata de NewsIn.

Artemije, seful Bisericii Ortodoxe sarbe din Kosovo a cerut, potrivit Realitatea, decretarea starii de razboi declarand ca "Serbia ar trebui sa cumpere arme de ultima generatie de la Rusia si de la alte state si sa ceara Rusiei sa trimita voluntari si sa stabileasca o prezenta militara in Serbia" cu scopul de a obtine inapoi Kosovo.

"Declaratia generalului Zdravko Ponos ca provincia Kosovo nu va fi aparata cu armele este o rusine", a spus Artemije.

Analistul sarb Bosko Jaksici a spus ca discursul lui Artemije nu este o surpriza. "in urmatoarele zile ne putem astepta la comunicate de presa furioase. Se vor cere sedinte al Consiliului National de Securitate si ale Curtii Internationale de Justitie. Nivelul relatiilor diplomatice cu tarile care vor recunoaste noul stat din Balcani va fi redus", a explicat el.Violentele dintre cele doua comunitati sunt posibile si sunt un scenariu de temut. "Vor fi focuri de arma, daca albanezii incearca sa-si exercite puterea asupra nordului", a avertizat unul dintre liderii sarbilor din Kosovo, Oliver Ivanovici, potrivit NewsIn.

Kosovarii si-au vazut visul implinit

Potrivit rezolutiei in 12 puncte, citata integral de Ziua, Kosovo a devenit stat independent si suveran.
Ieri pe strazile din Pristina, zeci de mii de oameni s-au adunat pentru a sarbatori proclamarea unilaterala a independentei Kosovo de Serbia."Din aceasta zi, Kosovo este mandra, independenta si libera", a proclamat premierul kosovar, Hashim ThaIi, potrivit Romania Libera.

Hashim ThaIi, a adaugat ca in noul Kosovo independent drepturile minoritatii sarbe vor fi respectate. "Kosovo este patria tuturor cetatenilor sai", a afirmat ThaIi.Cu ocazia proclamarii independentei, in parlamentul de la Pristina a fost prezentat si noul drapel al tarii: conturul provinciei, de culoare galbena, sub sase stele, pe fond albastru „european“, informeaza EVZ.

„Acesta este drapelul celui mai tanar stat din lume“, a declarat presedintele parlamentului, Jakup Krasniqi, in aplauzele deputatilor veniti sa aprobe independenta Kosovo. Pana acum, autoritatile kosovare utilizasera drapelul Albaniei - un vultur bicefal negru pe fond rosu.
Potrivit Times, citat de Adevarul, Kosovo este primul stat islamic de pe batranul continent, dat fiind ca, in proportie de peste 90%, populatia este majoritar musulmana.

Independenta nedorita

Potrivit Realitatea, presedintele Boris Tadici a declarat ca Serbia nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo adaugand ca va intrerupe orice legatura diplomatica cu tarile care sustin independenta Kosovo.La randul sau, premierul sarb Vojslav Kostunita a condamnat declararea independentei Kosovo, pe care l-a numit "un stat fals", informeaza NewsIn.Ca si Serbia, Rusia a denuntat declaratia prin care Kosovo si-a proclamat independenta, printr-un comunicat al ministrului rus de externe prin care a cerut intrunirea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta anuntul facut de Kosovo, relateaza BBC.

Pe langa Serbia si Rusia, tarile precum Bulgaria, Cipru, Grecia, Romania, Slovacia si Spania se opun independentei, informeaza Realitatea.

Numai Marea Britanie, Franta si Albania au salutat pana acum independenta Kosovo iar Vaticanul a cerut tuturor responsabililor politici din Serbia si Kosovo sa dea dovada de prudenta pentru a evita violentele. Statele Unite, Italia si Germania au anuntat ca au luat nota de declaratia de independenta si au cerut prudenta.

Si pozitia Romaniei ramane neschimbata in ceea ce priveste recunoasterea independentei Kosovo.
Astfel Adevarul precizeaza ca ministrul de externe Adrian Cioroianu a declarat ca pozitia Romaniei privind independenta provinciei Kosovo ramane aceeasi, fiind una asumata si cunoscuta in plan international. Aseara s-a intrunit Consiliul de Securitate al ONU, iar azi ambsadorii NATO vor discuta despre masurile de securitate care se impun in zona dupa declararea independentei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.