Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a tinut ieri in Sala Rotunda de la Kremlin ultima conferinta de presa anuala la care au participat sute de jurnalisti.

Unul din subiectele atinse ieri de liderul rus a fost extinderea scutului antiracheta american pe teritoriul tarilor vecine cu Rusia. Putin a declarat potrivit EVZ ca Rusia va fi „obligata“ sa-si indrepte rachetele catre Ucraina, Polonia si Cehia in cazul in care securitatea sa va fi amenintata de extinderea NATO si de amplasarea elementelor scutului american antiracheta adaugand ca Ucraina a facut demersuri pentru aderare „impotriva dorintei populatiei sale“.

Vladimir Putin a criticat de asemenea Europa Occidentala si SUA si pentru politica lor fata de Kosovo.

"Credem ca sprijinul pentru declararea unilaterala a independenti provinciei Kosovo este imoral si ilegal. Integritatea teritoriala a tarilor este garantata de principiile de baza ale legislatiei internationale", a spus presedintele rus, potrivit BBC

"Rezolutia ONU 1244 priveste integritatea teritoriala a Serbiei si toti membrii ONU ar trebui sa o respecte", a declarat Vladimir Putin.

Intrebat de un reporter daca in eventualitatea recunoasterii de catre Occident a provinciei Kosovo, Rusia ar recunoaste la randul ei independenta altor regiuni separatiste cum sunt Ossetia de sud, Abhazia si Transnisitria, Vladimir Putin a raspuns ca Rusia nu va maimutari Occidentul.

"Daca cineva ia o decizie nesabuita si ilegala noi nu vom proceda le fel, dar desigur acesta va fi un semnal pentru noi si vom reactiona pentru a ne salvgarda securitatea. Avem un plan gata pregatit si stim ce avem de facut", a declarat presedintele Rusiei.

Avand in vedere ca Vladimir Putin ar putea deveni sef al Guvernului dupa alegerile prezidentiale din martie,el declarat, potrivit Ziua, ca nu va fi un premier de "tranzitie" si ar putea ramane in acest post pana in 2012, lucrand cu acelasi entuziasm ca si in postul de presedinte."Functia de prim-ministru nu poate fi in Rusia o functie de tranzitie", a declarat Putin."Voi lucra cu aceeasi pasiune ca in postul de presedinte", a adaugat el.

Intrebat cu privire la durata prezentei sale la sefia Guvernului, Putin a sugerat ca aceasta ar putea fi egala cu durata primului mandat al lui Medvedev, respectiv patru ani. Voi ramane "atat timp cat Medvedev va fi presedinte si daca vad ca voi atinge obiectivele pe care eu mi le-am stabilit pentru acest post", a precizat el, amintind ca a prezentat vineri un program de dezvoltare a Rusiei pana in 2020.

Potrivit Adevarul, Putin a explicat, ca pentru rezolvarea problemelor economice si sociale, si nu revenirea la o confruntare cu Occidentul, asemanatoare Razboiului Rece, Moscova trebuie sa-si dezvolte relatii bune cu toti partenerii sai, indeosebi cu SUA.

„Niciodata nu vom merge spre o confruntare, dar consideram ca putem sa ne aparam interesele politice si economice, asa cum de altfel o fac si partenerii nostri", a subliniat liderul de la Kremlin, adaugand ca Rusia mai trebuie sa invete in acest sens de la alte state.

El a adaugat ca Moscova este pregatita pentru un „dialog pozitiv" cu Statele Unite, indiferent cine va castiga alegerile prezidentiale din noiembrie. „Nu conteaza ce se spune in campania preelectorala, interesele fundamentale ale celor doua tari vor fi in mod inevitabil indreptate spre construirea unui dialog pozitiv intre cele doua administratii. Cel putin un parteneriat", a spus el


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.