In ultima vreme atacurile pe internet au luat amploare in randul mariolr state care se indreapta cu pasi grabiti spre un razboi cibernetic.

Un "razboi rece cibernetic" in care sa fie implicate majoritatea statelor de pe glob ar putea fi cea mai mare amenintare la adresa securitatii nationale in urmatorul deceniu, releva raportul pe 2007 al companiei de securitate informationala McAfee, citat de Adevarul.

Serviciile secrete din cel putin 120 de state din intreaga lume investesc anual miliarde de dolari in tehnici ofensive si defensive in domeniul ciberntic.

Majoritatea statelor lumii si-au dezvoltat metodele de folosire a internetului in scopuri nocive, de la influentarea pietelor financiare pana la atacarea retelelor guvernamentale sau militare cu scopul de a slabi puterea inamicului.

"Infractiunile cibernetice reprezinta o problema globala. Au evoluat enorm in ultimii ani si deja nu mai reprezinta doar un pericol la adresa industriei sau a unor indivizi, ci s-a transformat intr-o amenintare la adresa securitatii nati­onale", sustine Jeff Green, vicepresedinte al McAfee Avert, potrivit Adevarul.

Conform mai multor studii, Statele Unite sunt cea mai frecventa tinta a atacurilor, astfel, in bugetul pe 2008 au fost alocate 6 miliarde de dolari numai pentru dezvoltarea unor programe care sa protejeze computerele guvernamentale.

Dr. Joel F. Brenner a semnalat intr-un raport prezentat Congresului american ca "Eforturile colective ale spionajului strain afecteaza Statele Unite de foarte multi ani" si ca spionajul industrial la scara larga a "afectat din interior economia SUA prin faptul ca a permis firmelor straine sa castige un usor avantaj competitiv in fata firmelor americane".

In randul atacatorilor, China este prima pe lista suspectilor dupa ce in octombrie 2007 au aparut informatii ca hackeri chinezi ar fi atacat serverul de e-mail al Pentagonului, informeaza BBC.

James Mulvenon, directorul centrului de cercetare si analiza a informatiilor din Washington, afirma ca in prezent China este probabil cel mai agresiv jucator in domeniul spionajului cibernetic la nivel de stat.

James Mulvenon spune ca e vorba de programe care infecteaza sistemele de computer si care apoi transmit informatiile la servere din China.

„Nu e vorba de incercari de infectare a mii de computere ci de atacuri a caror scop e sa exporte fisiere, contacte si agende.”

Potrivit lui Mulvenon operatiunea de strangere de informatii poate fi considerata spionaj militar din partea guvernului Chinei. „Intr-o mare masura numai guvernele ar fi interesate in astfel de informatii”, spune oficialul american.

Potrivit unor studii ale Statelor Unite, China s-ar fi pregatit pentru o eventuala confruntare cu Taiwanul si daca Statele Unite s-ar alia cu Taiwanul, generalii armatei chineze au dat de inteles ca planuiesc sa foloseasca internetul pentru a lovi America.

Autoritatile chineze au negat ca ar avea asemenea intentii si spun ca Beijingul este de fapt o victima a atacurilor cibernetice, nu cel care le pune la cale.

„China se impotriveste atacurilor cibernetice, o problema globala careia China ii cade victima adesea”, spune Zhao Shangsen purtator de cuvant al ambasadei Chinei la Londra.

„China e gata sa colaboreze mai strans cu alte tari pentru combaterea atacurilor cibernetice”, a declarat oficialul chinez.

Pe lista atacatorilor,China este urmata de Rusia care a inceput sa-si dezvolte "arma informationala", luand exemplu de la SUA, "care au invatat de multa vreme sa cucereasca teritorii cu vorbe frumoase", informa la inceputul lunii cotidianul rusesc Komsomolskaia Pravda, citat de Ziua.

Aleksei Burutin, seful adjunct al Statutului Major al armatei ruse, declara ca fortele militare ruse au "trecut la elaborarea unor concepte, elemente si metode pentru operatiuni informationale". Burutin a subliniat ca in pofida faptului ca toate aceste mijloace "nu presupun cheltuieli prea mari", ele sunt extrem de eficiente.

Unul dintre cele mai importante atacuri informatice ale Rusiei din 2007 a fost lansat in aprilie impotriva institutiilor bancare ale Estoniei, in plin scandal legat de transferul monumentului soldatului sovietic la o perifere a capitalei estone Tallinn. Activitatea acestora a fost obstructionata sau intrerupta complet timp de saptamani. Estonia a declarat ca atacurile au fost coordonate din Rusia, cu toate ca guvernul rus a negat orice acuzatii. Conform agentiei americane anticriminalitate Serious Organised Crime Agency si NATO, valul de atacuri care a lovit Estonia in aprile 2007 a fost doar varful icebergului. In mai 2007, tara baltica a raportat ca peste un milion de computere au fost tinta unor atacuri informatice bine organizate. Ca urmare a acestor atacuri, sute de mii de computere au devenit inutilizabile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.