Jurnalistul de origine britanica si traducatorul sau irakian, angajati ai postului american de televiziune CBS, a caror identitate nu a fost facut publica, au fost rapiti duminica de un grup de persoane inarmate dintr-un hotel din acest oras situat la 550 de kilometri sud de Bagdad, anunta NewsIn.

Serviciile irakiene de securitate au incercat in van sa ii gaseasca.

Nicio informatie independenta nu este disponibila deocamdata pentru a confirma anuntul militiei Armata Mehdi, in concurenta cu alte formatiuni pentru a controla comunitatea siita majoritara in sudul Irakului.
Orasul Basra, sub controlul trupelor britanice pana la jumatatea lunii decembrie, a trecut sub autoritatea fortelor irakiene. Orasul este teatrul unei lupte pentru influenta intre puternica militie a liderului radical Moqtada Sadr si Consiliul Suprem Islamic din Irak, al lui Abdel Aziz Hakim. Administratia orasului este sub controlul unei a treia formatiuni, partidul Fadillah (Virtute).

Armata Mehdi a condamnat rapirea. "Denuntam si condamnam rapirile tuturor jurnalistilor din Irak si mai ales de la Basra", a declarat marti Harith al-Athari, purtatorul de cuvant al miscarii la Bassorah.