Presedintele rus,Vladimir Putin, si cel ucrainian, Victor Iuscenko, au ajuns la o intelegere cu privire la gazul livrat de Gazprom Ucrainei.

Presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, a acceptat sa plateasca datoria de de 1 miliard si jumatate de dolari catre Gazprom si a declarat ca acest lucru se va intampla incepand de joi, informeaza BBC.

"Am inteles ca Ucraina isi va onora datoria in urmatoarele zile. Am ajuns la un acord privitor la principiile cooperarii pentru 2008 si urmatorii ani. Astazi sau maine aceste acorduri vor fi asternute pe hartie. Propunerile facute de partenerii ucraineni convin Gazpromului. Speram ca acordurile vor fi respectate", a declarat Putin, potrivit Ziua.

Dupa cateva ore de discutii in care cei doi presedinti au elaborat si un plan strategic de colaborare pentru 2008, Vladimir Putin a declarat, potrivit BBC,ca Rusia este de acord chiar sa imbunateasca relatiile cu Ucraina in privinta livrarii gazului si nu numai.

' Am discutat, printre altele, despre eventuala noastra cooperare in sfera energetica", a spus presedintele rus.

"Astazi, relatiile interstatale trebuie bazate in special pe principiul unei bune colaborari economice si cel mai important toate angajamentele bilaterale ar trebui sa plece de la aceasta realitate", a declarat domnul Putin.

La randul lui, presedintele Ucrainei s-a declarat multumit de rezultatul negocierilor cu presedintele Putin.

"Suntem gata pentru acest dialog si asta pentru ca Rusia a fost, este si va continua sa fie partenerul nostru strategic. Noi vom purta toate tratativele necesare cu Rusia in contextul unor intelegeri reciproce", a declarat domnul Iuscenko la finalul intalnirii cu Vladimir Putin.

Adevarul adauga ca in paralel cu vizita lui Iuscenko, la Moscova s-au desfasurat negocieri intre Gazprom si compania ucraineana de distributie a gazelor Naftogaz Ukraini, ambele parti recunoscand ca pentru avansarea discutiilor este nevoie de un impuls politic la cel mai inalt nivel. Pe parcursul intalnirii cu Putin, presedintele ucrainean a incercat sa dezamorseze conflictul gazelor, el adoptand - spre deosebire de premierul Iulia Timosenko - o linie moderata in respectiva problema.

Timosenko insista pentru eliminarea firmei intermediare RosUkrEnergo din schema livrarilor de gaze rusesti pentru Ucraina. in schimb, Iuscenko considera ca intelegerile anterioare au permis Ucrainei sa cumpere gaze rusesti la preturi mult mai mici decat alte tari.

Cotidianul apreciaza ca miza vizitei presedintelui Iuscenko la Moscova a constituit-o viitoarea orientare a Ucrainei, prinsa in acest moment intre Rusia si NATO. Presedintele Iuscenko si premierul Iulia Timosenko, ambii de orientare prooccidentala, au cerut secretarului general NATO, la inceputul acestui an, ca Ucraina sa fie inclusa in Planul de Actiune pentru Aderare, primul pas fiind asteptat sa se faca in cadrul Summitului NATO de la Bucuresti.

Ambasadorul rus la Kiev, Viktor Cernomirdin, a avertizat insa ca „relatiile noastre cu Ucraina sint prea apropiate pentru ca Rusia sa trateze usor faptul ca Ucraina ar putea deveni membru NATO“.

Perspectiva aderarii Ucrainei la NATO afecteaza grav interesele strategice ale Rusiei in Marea Neagra, deoarece flota militara rusa isi are baza in portul ucrainean Sevastopol, in baza unui acord semnat in 1997. „Daca ne indreptam spre NATO, flota rusa va trebui sa paraseasca Sevastopolul. Cu flota rusa aici, Ucraina nu poate adera la NATO“, a declarat pentru BBC deputatul ucrainean Volodimir Arabagi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.