Voronin vede UE dar nu si NATO, drept o solutie pentru conflictul transnistrean. Opozitia moldoveana nu e de acord, insa nu are o rezolvare proprie.
„Euromodernizarea“, pastrarea neutralitatii si dezvoltarea relatiilor economice cu CSI reprezinta solutia conflictului transnistrean, considera presedintele Republicii Moldova. In discursul tinut la conferinta privind politicile de securitate de la Munchen, Voronin a subliniat ca pozitiile aparent contradictorii ale Chisinaului sint motivate de situatia geopolitica foarte complicata a Republicii Moldova. „Moldova se afla astazi in centrul unor contradictii sistemice serioase dintre diferite modalitati de abordare a problemei securitatii europene“, a afirmat el. Tara este divizata, negocierile cu Tiraspolul sint blocate de doi ani, iar la toate acestea se adauga „complicatiile legate de suspendarea participarii Rusiei la Tratatul privind fortele conventionale din Europa, precum si razboiul informational si interpretarile divergente privind identitatea statala si nationala a Moldovei“, a adaugat Voronin, facind o aluzie transparenta la Romania, pe care a acuzat-o constant de „nerecunoasterea statalitatii“ moldovene. „Constatam, cu parere de rau, ca, atunci cind vine vorba despre Moldova, se repun pe tapet cele mai perimate doctrine geopolitice si cele mai extravagante scenarii de viitor.“

Vladimir Voronin a afirmat ca standardele si modalitatile folosite in alte zone sint „absolut inaplicabile in Moldova“, care are nevoie de „creativitate“ si „ingeniozitate“ in politica externa, de compromis, nu de „povete date cu aer de mentor“. Presedintele Republicii Moldova a promis „apropiate schimbari in bine“ in privinta conflictului transnistrean si a declarat ca „politica euroterapiei s-a dovedit cel mai bun remediu“ pentru tara, insa numai alaturi de neutralitatea statului, a carei recunoastere din partea Rusiei, Ucrainei, UE si SUA a cerut-o.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.