Ministrilor Apararii ai NATO s-a reunit ieri la Vilnius, Lituania, pentru a pune la puct neintelegerile din cadrul Aliante privind participarea cu trupe la operatiunile din Afganistan.

SUA i-au criticat pe aliatii lor europeni, in special Germania, care refuza sa se implice si sa trimita mai multe trupe militare in sudul Afganistanului.

Potrivit Romania Libera, Robert Gates, secretarul american al Apararii, si-a exprimat, miercuri, in Congres temerea ca Alianta este in pragul destramarii.

Gates a declarat ca daca statele din cadru NATO nu vor participa in mod egal cu trupe militare contra insurgentilor din sudul Afganistanului, ar putea disparea determinarea celor angajati in lupte in momentul de fata

"Sunt ingrijorat ca Alianta evolueaza spre o organizatie in doua viteze, in care unii membri sunt gata sa lupte si sa aiba pierderi umane pentru a proteja securitatea altor popoare, iar alti membri nu", a spus Robert Gates, potrivit BBC.

„Eu nu vad nicio alianta cu doua viteze. Suntem toti 26 in Afganistan“,a declarat ieri Jaap de Hoop Scheffer, ca un raspuns la ingrijorarea lui Gates, relateaza EVZ.

Statele Unite, Marea Britanie, Canada si Olanda sunt tarile care au trimis cele mai multe trupe in Afganistan iar la pol opus sunt Germania, Franta, Italia si Spania.

Romania Libera mentioneaza ca daca aliatii nu vor creste numarul trupelor combatante din sud cu 1.000 de militari, Canada ameninta ca isi va retrage fortele. Sosit ieri la Vilnius, ministrul canadian al Apararii, Peter MacKay, a declarat ca aceasta conditie este "nenegociabila".

Jaap de Hoop Scheffer priveste situatia din Afganistan oarecum optimist, declarand, potrivit BBC, ca
in Afganistan s-au inregistrat progrese in ciuda avertismentelor pesimiste privind viitorul acestei tari.

El a precizat ca sase milioane de copii afgani merg acum la scoala, ca au fost construiti 3.000 de km de drumuri, ca 80% din Afganistan are acces la ingrijiri medicale de baza si ca tara e condusa de un presedinte ales democratic.

Acesta a atras totusi atentia asupra consecintelor lipsei de reactie in fata amenintarii teroriste. „Daca nu se iau masuri impotriva terorismului in Afganistan, consecintele se vor resimti nu doar in Afganistan, ci si la Londra, Bruxelles si Amsterdam“, a afirmat secretarul general al NATO, relateaza EVZ.

Jaap de Hoop Scheffer a aduagat ca prezenta NATO in Afganistan este o necesitate, nu o libera alegere.

"Luptam pe unul din fronturile cele mai inaintate contra terorismului. si cei care vor sa impiedice dezvoltarea Afganistanului nu trebuie lasati sa castige intrucat consecintele se vor resimti in toata lumea", a spus secretarul general NATO, conform BBC.

Adevarul adauga ca tot ieri secretarul american de stat, Condoleezza Rice, si omologul britanic, David Miliband, au facut o vizita surpriza la Kandahar, centrul insu­rectiei talibane.

Potrivit BBC, vizita celor doi oficiali vine pe fondul temerilor tot mai mari ca lupta cu talibanii ar putea esua daca numarul trupelor NATO nu va fi sporit.

"Sa ne asteptam ca stabilirea securitatii nationale sa fie in continuare un proces dificil? Raspunsul este da. Pentru ca vorbim de o tara macinata de zeci de ani de dusmani, o tara de dupa 25 de ani razboi civil."

"Asa ca este mult prea dificil sa reconstruiesti rapid institutiile, sa pui pe picioare inclusiv un sistem institutional de securitate", a declarat ministrul de externe american.

De altfel, presedintele Afganistanului, Hamid Karzai a declarat ca ar fi necesar mai mult interes din partea comunitatilor internationale.

"O cooperare regionala mai mare este o recomandare foarte buna. Mai multa atentie asupra tuturor aspectelor privind viata in Afganistan, inclusiv aspectele ce tin de securitate si reconstructie, la fel ar fi binevenite", a precizat presedintele Karzai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.