SUA i-au criticat pe aliatii lor europeni, in special Germania, care refuza sa se implice si sa trimita mai multe trupe militare in sudul Afganistanului.

Potrivit Romania Libera, Robert Gates, secretarul american al Apararii, si-a exprimat, miercuri, in Congres temerea ca Alianta este in pragul destramarii.

Gates a declarat ca daca statele din cadru NATO nu vor participa in mod egal cu trupe militare contra insurgentilor din sudul Afganistanului, ar putea disparea determinarea celor angajati in lupte in momentul de fata

"Sunt ingrijorat ca Alianta evolueaza spre o organizatie in doua viteze, in care unii membri sunt gata sa lupte si sa aiba pierderi umane pentru a proteja securitatea altor popoare, iar alti membri nu", a spus Robert Gates, potrivit BBC.

„Eu nu vad nicio alianta cu doua viteze. Suntem toti 26 in Afganistan“,a declarat ieri Jaap de Hoop Scheffer, ca un raspuns la ingrijorarea lui Gates, relateaza EVZ.

Statele Unite, Marea Britanie, Canada si Olanda sunt tarile care au trimis cele mai multe trupe in Afganistan iar la pol opus sunt Germania, Franta, Italia si Spania.

Citeste si:

Adevarul adauga ca tot ieri secretarul american de stat, Condoleezza Rice, si omologul britanic, David Miliband, au facut o vizita surpriza la Kandahar, centrul insu­rectiei talibane.

Potrivit BBC, vizita celor doi oficiali vine pe fondul temerilor tot mai mari ca lupta cu talibanii ar putea esua daca numarul trupelor NATO nu va fi sporit.

"Sa ne asteptam ca stabilirea securitatii nationale sa fie in continuare un proces dificil? Raspunsul este da. Pentru ca vorbim de o tara macinata de zeci de ani de dusmani, o tara de dupa 25 de ani razboi civil."

"Asa ca este mult prea dificil sa reconstruiesti rapid institutiile, sa pui pe picioare inclusiv un sistem institutional de securitate", a declarat ministrul de externe american.

De altfel, presedintele Afganistanului, Hamid Karzai a declarat ca ar fi necesar mai mult interes din partea comunitatilor internationale.

"O cooperare regionala mai mare este o recomandare foarte buna. Mai multa atentie asupra tuturor aspectelor privind viata in Afganistan, inclusiv aspectele ce tin de securitate si reconstructie, la fel ar fi binevenite", a precizat presedintele Karzai.