Presedintele italian, Giorgio Napolitano, este singurul care poate scoate Italia din criza in care a intrat odata cu demisia lui Romano Prodi de la conducerea guvernului.

Gandul informeaza ca Napolitano s-a consultat cu partidele politice si cu fostii presedinti ai republicii timp de cinci zile dupa care a luat o scurta pauza pentru a reflecta si a gasi cea mai buna solutie pentru iesirea din criza politica. Dintre posibilitatea convocarii de alegeri anticipate (sustinuta de opozitia de centru-dreapta a lui Berlusconi) si cea a numirii unui guvern de tranzitie care sa pregateasca o noua lege electorala (sustinuta de coalitia de centru-stanga), presedintele se pare ca a ales a doua varianta.

Imediat dupa demisia lui Prodi, s-a vehiculat numele presedintelui Senatului pentru formarea unui guvern, insa acesta a declarat initial ca are deja foarte multe lucruri de facut. Ieri dupa-amiaza, presedintele Senatului italian, Franco Marini, a fost convocat la presedintie, unde seful statului, Giorgio Napolitano, urma probabil sa ii ceara sa isi asume responsabilitatea unui nou cabinet. in cazul in care Marini va refuza propunerea presedintelui, ministrul de Interne in exercitiu Giuliano Amato ar putea fi insarcinat cu formarea unui nou cabinet.

Pe fondul speculatiilor privind decizia lui Napolitano, potrivit EVZ, Berlusconi a mai facut ieri o incercare de a forta organizarea alegerilor. intr-o nota transmisa presei, fostul premier si liderul dreptei italiene a avertizat ca, „daca seful guvernului face obiectul unui vot de neincredere, nu exista o alternativa pentru intoarcerea la urne“.

Demisia lui Romano Prodi a permis sefului Partidului Democrat (PD), principala grupare din cadrul coalitiei aflate pana de curand la guvernare, sa preia rolul de lider al stangii. Walter Veltroni, totodata primar al Romei, i-a cerut presedintelui Napolitano crearea unui guvern de tranzitie si fixarea alegerilor in primavara anului 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.