Presa croata sustine ca Rusia ar avea in plan amplasarea a doua baze militare, dotate cu rachete nucleare, in Balcani.

Potrivit cotidianului croat "Slobodna Dalmacja", citat de Ziua, Moscova ar avea deja un plan secret privind amplasarea a doua baze, dotate cu rachete nucleare, una pe teritoriul Serbiei, cealalta pe teritoriul Bosniei (pe malul raului Drina, in apropiere de granita cu Croatia).

Totul a inceput de la declaratia candidatului radical la Presedintia Serbiei, Tomislav Nikolici care a afirmat ca, in cazul recunoasterii independentei provinciei Kosovo, "Belgradul va cere Rusiei sa amplaseze o baza militara in Serbia".

Adevarul informeaza ca, jurnalistii de la "Slobodna Dalmacja" au precizat ca au oferit sume mari de bani unor oficiali militari sloveni, dar nu au reusit sa scoata nimic de la ei.

"Nici nu incercati macar! Mai degraba veti afla numarul amantelor acestora, decat ceva referitor la bazele rusesti", au afirmat acestia. Ziaristii rusi nu au avut prea mult succes nici la ei acasa. Unii generali au spus totusi, pe un ton misterios, ca "totul este posibil".

Potrivit Romania Libera, Aleksandr Kozakov, general-maior (r), director adjunct al Institutului de politica militara internationala de la Moscova, a declarat ca "nu ar exclude complet din calcul amplasarea celor doua baze rusesti in Balcani". "S-ar putea ca ziaristii croati sa fi aflat ceva in acest sens din cercuri politice sau militare, dar s-ar putea sa nu fi prezentat corect informatia", a spus el, adaugand ca "este greu de crezut ca Rusia ar putea amplasa rachete nucleare in Balcani".

In schimb, generalul Leonid Ivasov, presedintele Academiei pentru probleme geopolitice a Rusiei, considera ca informatiile difuzate se inscriu in cadrul campaniei prezidentiale din Serbia, cu scopul de a determina electoratul sarb, care ezita sa-si dea votul in favoarea candidatului prooccidental Boris Tadici si, in acelasi timp, sa arate ca Rusia este de acord cu independenta Kosovo.

Si Ivasov considera aberanta ideea amplasarii unor rachete nucleare rusesti in Balcani. "S-ar putea ca, la nivel oficial, Rusia sa nu recunoasca independenta Kosovo, dar de fapt sa contribuie la consolidarea noului stat independent. Iar pentru a-i tine in frau pe sarbi si a nu permite o noua confruntare armata pentru eliberarea Kosovo, Kremlinul poate sa propuna amplasarea unui contingent de mentinere a pacii, de exemplu, la Kosovska-Mitrovita. Evident, doar cu acordul NATO", a afirmat Ivasov, calificand informatiile din ziarul croat drept o "provocare", in scopul sondarii reactiei opiniei publice din Rusia si Serbia cu privire la posibile actiuni de comun acord ale Rusiei si NATO in Balcani.

Conform Ziua, Generalul Anatoli Hramtov considera la randul sau ca, pe masura ce Rusia isi revine din esecurile suferite in planul politicii sale militare internationale si-si sporeste potentialul militar, se va schimba si doctrina militara a tarii, o componenta a careia va fi amplasarea unor baze militare in strainatate, bunaoara in America de Sud, sau dotarea actualei baze rusesti din Belarus cu rachete intercontinentale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.