Seful Bisericii Ortodoxe din Grecia, Arhiepiscopul Christodoulos a incetat din viata ieri-dimineata la varsta de 69 de ani in urma unui cancer hepatic.

Potrivit Cotidianul, PF Christodoulos a fost internat in august la Miami pentru transplant, insa operatia nu a mai fost posibila din cauza metastazelor aparute in zona peritoneala. La sfirsitul lunii octombrie el s-a intors in Grecia, in resedinta dintr-o suburbie a Atenei, unde a facut, fara rezultate, chimioterapie.

Arhiepiscopul Hristodulos a fost unul dintre cei mai tineri prelati care au preluat conducerea Bisericii Greciei, in 1998, relateaza Romania Libera. In timpul dictaturii coloneilor (1967-1974) a ocupat postul de secretar al Sfantului Sinod. Desi a avut o pozitie conservatoare, fiind criticat chiar pentru nationalism si xenofobie, a fost unul dintre artizanii apropierii de Vatican, invitandu-l pe Papa Ioan Paul al II-lea la Atena, in anul 2001, si facand o vizita la Sfantul Scaun in 2006, la invitatia Papei Benedict al XVI-lea.

Adevarul adauga ca el era cunoscut pentru atitudinea sa antiglobalizare, fenomen pe care il considera un "complot strain" menit sa le ia oamenilor identitatea nationala. in 2006, a spus ca globalizarea este o "crima impotriva umanitatii" si un "mijloc de a americaniza viata intregii omeniri". Discursul sau a avut si alte accente antiamericane, el fiind cel care a vazut in spatele atentatelor din 11 septembrie 2001 un semn al "maniei divine". S-a remarcat si prin inversunarea cu care s-a opus razboiului din Kosovo, luand partea sarbilor. in 2002, a condamnat difuzarea show-ului "Big Brother" in Grecia.

In Grecia au fost decretate patru zile de doliu national care se vor incheia cu o ceremonie de inmormantare programata pentru joi unde va participa si o delegatie din partea Bisericii Ortodoxe Romane.

Potrivit BBC, un nou arhiepiscop urmeaza sa fie ales de Sinod in cel mult 20 de zile.

Conform Adevarul, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, va participa el insusi la funeraliile arhiepiscopului Atenei. Considerat o "personalitate marcanta a Ortodoxiei universale" si un bun prieten al Bisericii Ortodoxe Romane si al poporului roman", cum se scrie in mesajul de condoleante transmis de PF Daniel Sfantul Sinod elen.

PF Daniel era socotit un apropiat de-ai PF Christodoulos inca din perioada in care era mitropolit la Iasi, unde a fost invitat de multe ori.O data cu moartea acestuia, ,potrivit Cotidianul, PF Daniel a pierdut un aliat important pe scena relatiilor interortodoxe, inclusiv in problema reactivarii eparhiilor din Basarabia, care a determinat conflictul cu Biserica Ortodoxa Rusa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.