Fostul presedinte al Indoneziei, Suharto, a incetat din viata duminica la varsta de 86 de ani intrun spital din capitala Djakarta.

Nascut la 8 iunie 1921, intr-o familie de tarani din Kemusu, un sat din centrul insulei Java, Suharto a condus Indonezia timp de 32 de ani, relateaza Adevarul. Numele sau complet era Haji Mohamed Suharto, fiind de religie musulmana, ca aproape 90% din compatrioti. Dupa inabusirea unei lovituri de stat, in 30 septembrie 1965, data la care primul presedinte al Indoneziei independente, Soekarno, l-a chemat sa reinstaureze ordinea, Suharto a devenit sef al armatei si a profitat de aceasta functie importanta pentru a-l inlatura, dupa cateva luni, pe Soekarno, care era bolnav.

Peste un milion de oponenti ai presedintelui Suharto au fost ucisi intre 1965 si 1998, anul inlaturarii sale din functie in urma unor mari proteste de strada.

Potrivit estimarilor istoricilor, pana la 800,000 de presupusi simpatizanti comunisti ar fi fost lichidati in acea perioada, relateaza BBC. A zdrobit, intre 1965 si 1968, miscarea comunista din Indonezia.

Trupele guvernamentale au ucis alte 300 de persoane in operatiunile indreptate impotriva miscarilor separatiste din Papua, Aceh si Timorul de Est. Toate incercarile de a-l aduce in fata justitiei pe fostul presedinte al Indoneziei au esuat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.