Autoritatile egiptene au luat ieri masuri pentru reinchiderea granitei cu Fasia Gaza dupa ce in ultimele zile, sute de mii de palestineni au trecut granita in Egipt pentru a se alimenta, ca urmare a blocajilui impus de Israel.

Multimea de palestinieni de la granita dintre Fasia Gaza a fost tinuta cu greu sub control de politistii egipteni. Acestia au folosit tunurile cu apa si au tras focuri de avertizare in aer, informeaza BBC.

Potrivit Cotidianul, sute de mii de palestinieni au trecut in Egipt pentru a cumpara provizii, dupa ce militantii au reusit miercuri sa produca o spartura in granita. ONU a calculat chiar ca jumatate din populatia de 1,5 milioane de locuitori ai Fisiei Gaza a trecut spre Egipt. Israelienii intrerupsesera aprovizionarea Fisiei Gaza cu energie si materii prime, ceea ce a condus la o criza de proportii in teritoriul controlat de Hamas.

Palestinienii sperau insa ca frontiera cu Egiptul sa ramana deschisa mai mult timp."Am ascultat stirile si au spus ca tin granita deschisa trei zile. Ultima zi este maine (n.r. Sambata).", a spus un palestinian potrivit BBC

Un altul s-a plans de faptul ca vanzatorii din Egipt au crescut preturile in aceste zile. "stim ce preturi au aici si ar trebui sa fie mai mici. Dar acum, pentru ca multa lume este aici, ne exploateaza. Totul este mult mai scump".

Potrivit Adevarul, oficialii israelieni au declarat ca Abbas, a carui autoritate este limitata la Cisiordania ocupata, se va intalni maine cu premierul israelian Ehud Olmert, in incercarea de a progresa in negocierile de pace relansate, in ciuda incidentelor din ultima vreme. Israelul inasprise blocada asupra Fasiei Gaza saptamana trecuta pentru a combate atacurile cu rachete din partea Hamas, dar, dupa criticile primite pe plan international, a reluat partial furnizarea de combustibil si ajutoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.