Premierul italian Romano Prodi a demisionat din functie dupa ce Senatul italian nu a acordat votul de incredere Guvernului condus de el.

Potrivit Gandul, un numar de 161 de senatori au votat impotriva lui Romano Prodi, care a primit sprijinul a doar 156 de membri ai Camerei Superioare a Parlamentului Italian. Majoritatea de care avea nevoie premierul italian era de 160 de voturi.

Conform EVZ, premierul italian, Romano Prodi, a cerut, in aceasta dupa-amiaza, Senatului sa-i acorde un vot de incredere pentru a duce la bun sfarsit un program de reforme, care include si legea electorala, sustinand ca Italia nu-si poate permite luxul unei perioade de incertitudine, in cazul unui vot de blam.

"Oprirea experientei acestui Guvern este un lux pe care Italia nu si-l poate permite. Tara are nevoie sa fie guveranta, are nevoie de continuitate", a declarat Prodi in prezenta senatorilor, a caror majoritate a decis sa acorde un vot negativ Executivului.

Prodi a pierdut fragila majoritate de care dispunea in Camera Superioara in urma plecarii din coalitie a partidului fostului ministru al Justitiei Clemente Mastella. Acesta s-a retras din functie deoarece sotia sa este anchetata pentru un caz de coruptie.

Dupa 20 de luni petrecute in opozitie, Silvio Berlusconi si coalitia sa de dreapta se pregatesc sa revina la putere in urma caderii anuntate a lui Romano Prodi si a alegerilor legislative asteptate pentru desemnarea succesorului acestuia, sustine Romania Libera.

Berlusconi, asigurat de cresterea spectaculoasa in sondaje, doreste sa bata fierul cat e cald si sa profite la urne de impopularitatea stangii personalizate prin Romano Prodi.

In Italia, scrutinul trebuie organizat intre a 45-a si a 70-a zi de la dizolvarea Parlamentului.
Numirea unui guvern de tranzitie pare imposibila pentru ca nu este agreata de cele trei forte de dreapta, Partidul Libertatilor al lui Berlusconi, Alianta Nationala si Liga Nord.

Potrivit Realitatea, Bogdan Chireac, redactor-sef la Gandul, a declarat ca demisia lui Prodi este o pierdere pentru Romania. Luca Niculescu, redactor-sef RFI Romania, a spus la randul sau ca va urma o perioada de instabilitate politica in Italia, iar una dintre variantele iesirii din criza o reprezinta un nou guvern condus de primarul Romei, Walter Valtroni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.