Jalal Talabani a fost ales sef de stat * Presedintele sunnit in exercitiu si un siit vor fi vicepresedinti

Liderul kurd Jalal Talabani a fost ales in functia de presedinte al Irakului de catre Adunarea Nationala tranzitorie irakiana, reunita ieri. Talabani este primul kurd care ocupa functia de sef al statului de la crearea Irakului modern. El a obtinut girul a 228 de deputati din totalul de 275. Un numar de 29 de voturi au fost anulate. De remarcat ca etnia kurda este puternic reprezentata si in Adunarea Nationala, detinand 75 de fotolii parlamentare, desi procentul kurzilor raportat la totalul populatiei din Irak este de numai 20 la suta.

Presedintele in exercitiu, sunnitul Ghazi al-Yawer, si siitul Hussein Chahrastani au fost alesi vicepresedinti. Pentru aceste posturi nu au existat si alti candidati, atribuirea lor fiind negociata anterior de reprezentantii listelor siita si kurda si de politicienii sunniti. Jalal Talabani si cei doi adjuncti ai sai vor forma Consiliul prezidential, care va avea ca misiune constituirea Cabinetului si prezentarea acestuia in fata Parlamentului. Mandatele tuturor persoanelor care au fost numite la conducerea Irakului vor inceta dupa organizarea de noi alegeri generale, prevazute pentru decembrie 2005.

"Prietenul prietenului si dusmanul dusmanului"

In cadrul primei alocutiuni rostite in fata Adunarii Natonale in calitate de presedinte interimar, Talabani a declarat: "Promit sa fac tot ce imi sta in putere pentru a va merita increderea. Va voi asculta propunerile, va voi executa deciziile si voi participa cu toate fortele mele la stabilirea unui regim democrat, care sa garanteze libertatea tuturor, sa distruga din radacini terorismul criminal, coruptia si ideile rasiste ale lui Michel Aflak (unul din fondatorii partidului Baas al fostului presedinte Saddam Hussein - n.r.). Jalal Talabani a afirmat ca Irakul doreste sa traiasca in armonie cu statele vecine, in calitatea sa de tara independenta si suverana, sub sloganul: "Suntem prietenul celui care ne este prieten si dusmanul celui care doreste sa ne fie dusman".

Noul presedinte i-a chemat la dialog pe irakienii inarmati care actioneaza "impotriva fortelor straine", calificandu-i drept criminali doar pe cei care se alatura retelei teroriste Al-Queda. "Irakienii care poarta arme pentru a lupta impotriva fortelor straine ne sunt frati cu care dorim sa dialogam", iar gruparile care se alatura Al-Queda, precum cea condusa de Abu Mussa al-Zarqawi, sunt doar "bande (...) care nu au nimic comun cu rezistenta (...) si care cred ca operatiunile lor armate sunt in interesul Irakului", a explicat Talabani.

Dupa cum era de asteptat, autoritatile turce au comentat imediat evenimentul. Ministrul de Externe de la Ankara, Abdullah Gul, a salutat alegerea kurdului Jalal Talabani in functia de presedinte al Irakului pe care l-a invitat cu acelasi prilej sa vegheze asupra unitatii tarii sale. Fara a evoca apartenenta etnica a lui Talabani, seful diplomatiei turce si-a exprimat speranta ca in statul vecin Turciei sa fie "intarita identitatea irakiana".

Turcia, care este si gazda unei importante minoritati kurde, se teme de o eventuala "expansiune" a kurzilor din nordul Irakului care sa cuprinda in zona lor autonoma si orasul petrolier Kirkuk. Ankara sustine, pe de o parte, drepturile turcomanilor din acest oras irakian, dar se teme si de o eventuala transformare a localitatii in capitala unui potential stat independent in regiune, a carui creere reprezinta dezideratul major al multor kurzi.

Noul presedinte, pe ecranul lui Saddam

Fostul sef al statului irakian, Saddam Hussein, si 11 dintre ex-demnitarii regimului sau, debarcat de la conducerea tarii in urma cu doi ani, de catre coalitia americano-britanica, au putut urmari la televizor alegerea noului presedinte al tarii. "Am decis astazi (miercuri - n.r.) instalarea unui televizor in inchisoare, astfel incat Saddam Hussein si 11 dintre apropiatii sai sa poata asista la alegerea presedintelui si a celor doi vicepresedinti, pentru a intelege ca timpul lor a trecut si ca un nou Irak s-a nascut, cel al democratiei si nu al loviturilor de stat", a anuntat ministrul pentru drepturile omului, Bahtiar Amin.

Saddam Hussein "va afla astfel ca au avut loc alegeri democratice pentru desemnarea unui parlament si ca dictatura s-a incheiat", a conchis ministrul pentru drepturile omului, citat de Rompres. Este pentru prima oara de la arestarea lor, cand cei 12 fosti oficiali irakieni, inculpati de un tribunal special, au avut acces la un televizor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.