Cele sase puteri au ajuns la un acord marti, la Berlin, cu privire la textul unei noi rezolutii a Consiliului de Securitate care sa descurajeze Iranul sa fabrice arma nucleara, a anuntat ministrul german de externe, relateaza NewsIn.

"Am ajuns la un acord cu privire la un text de rezolutie a Consiliului de Securitate", care va fi prezentat in urmatoarele saptamani, a declarat ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, dupa reuniunea de la Berlin a omologilor sai din Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie si Franta, membri permanenti ai Consiliului de Securitate.

Potrivit unui responsabil american de rang inalt, "textul asupra caruia am ajuns la un acord subliniaza inasprirea sanctiunilor" care au fost deja adoptate pentru Iran, cum ar fi refuzul de vize pentru unii responsabili iranieni si blocarea bunurilor firmelor care au legatura cu programul nuclear, dar "va contine si elemente noi". "Statele Unite sunt mult uimite, pentru ca raspunsul nostru pentru iranieni este: Nu ati scos-o la capat inca", a declarat el.

Departamentul de Stat, fara a oferi alte detalii cu privire la text, si-a exprimat multumirea. Acordul "transmite un mesaj puternic Iranului, caruia i se spune ca trebuie sa se conformeze rezolutiilor ONU", a declarat Gonzalo Gallegos, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat. Iranenii "devin tot mai izolati, iar acest lucru ne arata ca sunt incapabili sa ne divizeze in eforturile noastre", a adaugat el.

Proiectul de rezolutie prevede ca "negocieri directe cu privire la rezolvarea tuturor chestiunilor legate de programul nuclear iranian" sa fie lansate intre Iran si cele sase puteri, inclusiv Statele Unite, daca Teheranul accepta propunerile, a declarat la incheierea reuniunii de la Berlin ministrul rus de externe, Sergei Lavrov, citat de agentia RIA Novosti.

Comunitatea internationala suspecteaza Iranul ca isi continua in secret programul nuclear militar. Teheranul sustine ca programul este doar civil, potrivit NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.