Pe zi ce trece omul devine tot mai preocupat sa corecteze natura in laboratoarele de inginerie genetica.

Dupa supermorcovul plin de calciu, lansat mediatic saptamina trecuta, porumbul este al doilea pe lista plantelor ameliorate in laborator, anunta ScienceDaily.com., citat de Cotidianul.

O echipa de geneticieni botanici si oameni de stiinta specializati pe culturi, de la o serie de universitati americane de renume, a descoperit o metoda economica de a cultiva selectiv aceasta planta, ridicindu-i nivelul de vitamina A.

Inovatia ar putea sa ajute milioanele de oameni din tarile in curs de dezvoltare, sustin editorii portalului de stiinta. Aproape 40 de milioane de copii din Lumea a Treia sint afectati de bolile de ochi si alte 250 de milioane sufera de probleme de sanatate din cauza lipsei acestei vitamine. „Porumbul este cultura dominanta in Africa Subsahariana, dar si in Americi. Intre 17 si 30% dintre copiii cu mai putin de 5 ani au deficiente de vitamina A“, arata cercetatorii.

Pe 12 ianuarie 2008, potrivit Greenpeace. ro, Guvernul Frantei a anuntat intericerea cultivarii porumbului modificat genetic (MG) MON810 prin activarea clauzei de salvgardare [1] deoarece acesta prezinta riscuri semnificative pentru mediu.

“Porumbul MON810 produs de compania Monsanto este singura planta modificata genetic (MG) care este cultivata pe scara comerciala in Europa, mai ales in Franta si Spania. La 10 ani dupa ce a fost introdus pe piata, dovezi stiintifice arata ca acest soi nu este sigur pentru mediu. Decizia Frantei de a interzice cultivarea MON810 este o victorie istorica in lupta ani OMG si un pas important pentru protejarea speciilor de animale si plante de efectele negative ale contaminarii genetice”, a spus Contiero Marco, Director politici UE OMG, Greenpeace.

Greenpeace se asteapta ca decizia Guvernului francez va avea un efect politic de domino la nivelul Statelor Membre ale Uniunii Europene, inclusiv in Romania unde in 2007 se cultivase pentru prima data MON810.

Decizia Frantei vine sa le completeze pe cele ale Austriei, Ungariei, Greciei si Poloniei care au interzis deja MON810 si sa motiveze Guvernul Romaniei sa treaca imediat de la promisiuni la fapte, mai ales acum cand fermierii isi cumpara seminte de porumb pentru 2008. “Daca Guvernul Romaniei poate tine piept ComisieiEuropene in cazul taxei auto, cu atat mai mult ar putea actiona in cazul OMG, unul mult mai serios si unde exista sprijinul majoritatii romanilor, supermarket-urilor si al legislatiei. Daca nu se va lua o decizie imediata si in Romania, putem sa ne gandim ca Guvernul nostru apara mai degraba interesele companiilor americane producatoare de OMG decat vointa romanilor tratati pe post de cobai pentru produse MG riscante. Presedintele Sarkozi va veni in luna februarie si la Bucuresti si ne asteptam sa dea impulsul decisiv Guvernului nostru anesteziat de problema OMG”, a incheiat Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace Romania.

Norman E. Borlaug, castigator al Premiului Nobel pentru Pace in 1970, sustinea potrivit Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului ca "modificarea genetica a plantelor cultivate nu este un fel de vrajitorie; este, mai degraba, o inblanzire treptata a fortelor naturii, pentru a putea hranii omenirea. intr-adevar, ingineria genetica - ameliorarea plantelor prin interventii directe la nivel molecular - este numai o alta treapta in explorarea stiintifica, din ce in ce mai profunda, a omului, in genomuri. Nu este un inlocuitor al ameliorarii conventionale, ci un mijloc de cercetare complementar pentru a identifica insusiriile dorite la grupurile taxonomice indepartate si transferul mai rapid si mai precis al acestora in varietati foarte productive si de calitate."


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.