Serbii sunt chemati duminica la urne pentru a-si alege presedintele.

In cursa pentru fotoliul de presedinte s-au inscris noua candidati, favoriti fiind actualul sef la statului, Boris Tadici (50 de ani), si liderul ultranationalist Tomislav Nikolici (55 de ani), relateaza AFP, potrivit EVZ.

Potrivit unui sondaj realizat de Centrul pentru alegeri libere si demo-cratice de la Belgrad, Nikolici este cotat cu 21% din intentiile de vot, iar Tadici - cu 19%. Disputa dintre cei doi se va transa in cel de-al doilea tur de scrutin, programat pe 3 februarie. Asa s-a intamplat si la alegerile din anul 2004, cand invingator a iesit Boris Tadici.

Comunitatea romaneasca din provincia Voivodina a afirmat potrivit Cotidianul ca il spijina pe Boris Tadic in acest scrutin. “Tadici este un om de stat capabil care are puterea, viziunea si intelepciunea de a conduce Serbia pe calea europeana”, au declarat presedintele comunitatii romanesti, Ion Cizmas, si parlamentarul Ion Magde.

Scrutinul este extrem de important deoarece cistigatorul votului va trebui sa gaseasca o rezolvare pentru problema provinciei Kosovo. Mica regiune cu populatie majoritar albaneza a anuntat ca si-ar putea proclama unilateral independenta intr-un timp foarte scurt. Aceasta perspectiva a nemultumit Belgradul, care a cerut ajutorul ONU pentru a impiedica secesiunea.

Cazacii de pe Don au anuntat conform Adevarul ca vor acorda intreg ajutorul necesar Serbiei si sarbilor din Kosovo, in cazul in care Consiliul de Securitate al ONU va recunoaste independenta provinciei, a anuntat colonelul Vladimir Voronin, citat de Interfax.

"In cazul recunoasterii independentei provinciei Kosovo, noi vom reuni Consiliul atamanilor si oastea cazaceasca, pentru a discuta situatia din provincia sarba si pentru a decide modul in care vom ajuta Serbia si poporul frate sarb", a declarat Voronin agentiei ruse de presa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.