Pasiunile etnice au fost atatate de cronismul politic si de coruptia de durata, in conditiile in care stabilitatea tarii a fost dintotdeauna precara, in ciuda aprecierilor facute de analisti .

In ciuda violentelor din Darfur, Somalia, Congo si Delta Nigerului, bine-venitul si intarziatul optimism privind Africa a fost mereu vehiculat in cercurile diplomatilor si ale investitorilor pe parcursul lui 2007.

ISN Security Watch

Cresterea economica la nivelul continentului si cateva mici succese in rezolvarea conflictelor - ca si implicarea din ce in ce mai mare a Chinei, Indiei si Dubaiului - i-au facut pe analistii occidentali sa discute cu entuziasm despre perspectivele Africii, chiar daca in cadrul unei paradigme monolitice.

Rezultatele incorecte ale alegerilor din Kenya si violenta care a urmat au subminat acest optimism, dat fiind statutul tarii, considerata stabila si relativ prospera intr-o regiune cu probleme.

Secretarul de stat adjunct al SUA pentru Africa, Jendayi Frazer, l-a urmat pe laureatul sud-african al Premiului Nobel Desmond Tutu la Nairobi, unde s-a intalnit cu prezumtivul castigator al alegerilor, Mwai Kibaki, si cu contracandidatul acestuia, Raila Odinga, care pretinde ca el este castigator.

Observatorii interna­tio­nali au gasit numeroase greseli in procesul de numarare, inclusiv diferente inexplicabile in numarul de voturi acordate lui Kibaki la nivel local si national. Ministrul de externe francez, Bernard Koucher, cu tipica sa lipsa de diplomatie, a spus direct ca alegerile au fost "aranjate".

Un oarecare optimism a rezultat din intalnirile lui Frazer, tinute pe 4 si 5 ianuarie, cand Kibaki a oferit un guvern de unitate - pe care seful Miscarii Democratice Portocalii (ODM) l-a refuzat deocamdata, cerandu-i lui Kibaki sa se dea la o parte, altfel nefiind posibil progresul.

Acesta din urma a semnalat dorinta de a reorganiza alegerile, dar numai daca acest lucru este ordonat de catre justitie, pe care opozitia o percepe drept corupta.

Astfel, impasul din Kenya continua, in timp ce Odinga planuieste ceea ce el spera sa fie mitinguri de masa, dupa ce actiuni similare au fost inabusite fara menajamente.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.