Secretarul american al apararii, Robert Gates, se declara nemultumit de fortele NATO din sudul Afganistanului care lupta contra insurgentilor talibani.

Oficialul american s-a plans ca majoritatea trupelor nu sunt pregatite in "contracararea misiunilor insurgente", relateaza Adevarul.

"Sunt ingrijorat deoarece avem anumite forte militare care nu stiu cum sa contracareze operatiunile insurgentilor. Majoritatea fortelor europene, sub mandat NATO, nu sunt pregatite pentru a se lupta cu insurgentii", a declarat secretarul american al apararii, pentru cotidianul "Los Angeles Times".

Declaratiile sale au dus la un val de critici in Marea Britanie si Olanda.

Patrick Mercer, conservator britanic si fost ofiter, a calificat afirmatiile ca fiind "foarte ofensatoare". "Le-as cere americanilor sa inteleaga ca suntem cei mai apropiati aliati ai lor si oamenii nostri isi varsa sangele si mor in numar mare", a declarat conservatorul britanic, conform Ziua.

EVZ adaugac ca ministrul olandez al apararii Eimert van Middelkoop l-a convocat pentru explicatii pe ambasadorul american in Olanda. Potrivit unui purtator de cuvant al ministerului, in urma discutiilor dintre cei doi a reiesit ca Robert Gates a fost citat gresit de catre jurnalistii de la cotidianul american „Los Angeles Times”.

De fapt, secretarul apararii, Robert Gates, declarase ca structurile NATO luate ca intreg - nu fortele militare ale anumitor tari - au probleme in lupta cu insurgentii. Articolul din „Los Angeles Times” lasa impresia ca secretarul american ar fi nemultumit de performantele anumitor state in Afganistan, ceea nu este adevarat, a precizat un purtator de cuvant al Pentagonului.

"Trupele noastre sunt bine pregatite pentru misiuni. Toata lumea din sud, britanicii, canadienii, romanii si ceilalti aliati, munceste din greu aici. Chiar nu stiu pe ce se bazeaza secretarul american al apararii", a fost mesajul dur al colonelului olandez Nico Geertz, comandantul trupelor terestre din provincia Uruzgan.

Declaratia lui Gates acuza de-o potriva si Romania care are peste 640 de soldati desfasurati inclusiv in sudul Afganistanului.

Potrivit Gandul, purtatorul de cuvant al Ministerului roman al Apararii, Andreea Dumitru, ne-a precizat, aseara, ca Pentagonul a notificat oficial tarile NATO care au trupe in sudul Afganistanului, inclusiv Romania, ca observatiile critice ale lui Robert Gates, publicate in “Los Angeles Times”, ar fi fost “scoase din context”.

„In ceea ce priveste participarea trupelor romane la operatiunea ISAF din Afganistan, autoritatile politice si militare ale SUA si ale NATO si-au exprimat in repetate randuri aprecierea fata de militarii romani”, ne-a declarat Andreea Dumitru.

Secretarul american al Apararii, Robert Gates, va sustine o conferinta de presa speciala, pentru a-si explica declaratiile referitoare la militarii aliati din Afganistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.