Extinderea regiunii Marii Negre este una dintre temele conferintei stiintifice care are loc in capitala armeana Erevan intre 14 si 15 ianuarie si la care vor participa personalitati din mediul politic si social romanesc alaturi de reprezentanti ai statelor CSI, Bulgaria, Grecia, Turcia, Slovenia, Germania, Marea Britanie si Portugalia, scrie luni AZG Armenian Daily.

Pe agenda discutiilor se vor afla - pe langa expansiunea regiunii Marii Neagre si abordarea acestui aspect din punctul de vedere al Armeniei - si subiecte legate de actualitatea regionala si internationala, dar si probleme cun ar fi rolul institutional al regiunii in rezolvarea conflictelor.

Evenimentul - la care sunt asteptati vicepresedintele Uniunii diplomatilor din Rusia Vladimir Kazimirov si subsecretarul de stat adjunct din SUA Matthew Bryza - este organizat de Asociatia armeana a absolventilor din Suedia si de Grupul armean pentru studii internationale.

Importanta geostrategica a zonei Marii Negre

Situata in proximitatea Heartland-ului, al carui control face obiectul unui joc politic diplomatic economico-militar extrem de complex, Marea Neagra a devenit, in special dupa 11 septembrie 2001 dar mai ales odata cu extinderea NATO din 2002 un spatiu de complicata intrepatrundere a frontierelor geopolitice si geoeconomice68 si un cadru de afirmare a noii comunitati euro-atlantice.

De fapt, noua configuratie a Marii Negre se anunta inca din anii '90 cand s-au trasat primele proiecte ale pipe-line-urilor ce vor transporta resursele energetice ale Estului - semiperiferie catre zona euro-atlantica calificata, sau, cu termenul lui Wallerstein, centrul sistemului mondial modern.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.