Michael Nazir-Ali, episcop in Rochester, sudul Angliei, scrie in cotidian ca modelul multicultural britanic atat de mult laudat a creat comunitati separate, profund divizate unele de altele.

"Unul dintre rezultatele resurgentei mondiale a ideologiei extremiste islamiste a fost sa separe si mai mult tinerii de natiunea in care au crescut si sa transforme comunitatile deja separate in zone interzise, in care aderarea la aceasta ideologie a devenit marca recunoasterii", a declarat Nazir-Ali.

Persoanele "unei religii sau rase diferite pot avea dificultati de a trai sau a munci impreuna, din cauza ostilitatii cu care se confrunta", a declarat Nazir-Ali, nascut in Pakistan si al carui tata musulman s-a convertit la catolicism.

Episcopul critica, pe de alta parte, si tentativele de compromis britanice in privinta practicilor altor religii, cum ar fi chemarea la rugaciune a musulmanilor si adoptarea sharia (legea islamica) in codul civil al tarii sau in sistemul bancar.

Nazir-Ali se teme ca, nefiind suficient aparat crestinismul ca religie britanica, un "amestec" de credinte multiple este pe cale de a se forma fara "sustinere morala si spirituala".

"Pozitia Bisericii Angliei este pe cale de a se eroda. Teama mea este ca nu va mai ramane nimic din religia crestina, decat o amintire vaga", a subliniat Nazir-Ali.