Pămantenii au fost preocupați anul trecut de problemele provocate de fenomenul incălzirii globale.

Printre evenimentele notabile petrecute in anul 2007 sunt cateva de amploare care au avut drept pivot problematica protejării mediului. Nu intamplător, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat unor personalități care au militat pentru protejarea planetei!

Căldura excesivă din vara anului 2006, reluată in 2007, a făcut din incălzirea globală un subiect atat de "fierbinte" incat oamenii s-au decis să rezolve această problemă inainte de a fi prea tarziu.

Ziua de 2 februarie 2007 va rămane in istoria omenirii drept ziua in care omul a fost declarat oficial "vinovat" in procesul incălzirii globale. Achim Steiner, directorul executiv al Programului ONU pentru Mediu, a rostit rar, in fața unui larg auditoriu adunat la Paris, verdictul oamenilor de știință: "Omul, prin arderea combustibililor fosili, este vinovat in procent de 90% de accentuarea fenomenului de incălzire globală".

Pentru redactarea acestei fraze, in luna ianuarie, premergătoare conferinței, au fost alcătuite, in intreaga lume, 29.000 de rapoarte științifice privind modificările climatice din prezent și din trecut.


Exagerări și legende inerente


Asaltul mediatic pe teme climatice a fost fără precedent. Unii au imbrățișat scenariul apocaliptic și au inceput să prezică dezastre la scară planetară, in timp ce alții, dimpotrivă, au contestat din răsputeri ideea că omul poate schimba ceva reducand poluarea.


Apele mediatice s-au tulburat și au fost limpezite abia in luna mai, cand revista "New Scientist" a lansat "Ghidul perplecșilor: Cele 26 de mituri ale incălzirii globale". Concluzia tuturor oamenilor de știință consultați a fost că omul are o vină, pentru că a deteriorat mediul, dar la fel de bine ar putea fi doar o simplă "colaborare nefastă", intrucat vinovat e și Soarele, pentru că radiază mai tare, precum și metanul, care iese din oceane. In plus, oricum, nu e prima oară cand are loc un astfel de fenomen, dar acum e, desigur, mai grav ca oricand, in primul rand pentru că suntem noi cei afectați.


Bush și-a schimbat atitudinea


După ce a declarat inițial că dioxidul de carbon nu poluează, președintele Bush s-a lăsat convins că sunt necesare măsuri impotriva poluării și a promis că Statele Unite vor conduce lupta impotriva incălzirii globale. Această schimbare spectaculoasă de atitudine s-a produs la inceputul lunii iunie, cu ocazia Summitului G8, cand George W. Bush a fost induplecat de cancelarul Angela Merkel să privească mai atent previziunile oamenilor de știință. Liderul de la Casa Albă a intrat astfel in frăția celor dispuși să lupte pentru stoparea incălzirii globale, iar unii se hazardează să parieze că președintele american iși dorește să promoveze personal un acord concret la intalnirea din Hawaii, prezidată de SUA.