Conform rezultatelor parțiale date publicității de comisia electorală, Partidul Puterii Poporului a obținut victoria față de formațiunile rivale, dar nu și majoritatea parlamentară.

Președintele partidului, Samak Sundaravej, a declarat că va deveni noul prim ministru al țării și liderul unei coaliții parlamentare.

El a adăugat că domnul Thaksin l-a sunat din străinătate - unde trăiește in exil - pentru a-l felicita.

Armata 'infrantă' in alegeri

Alegerile au avut loc la mai bine de un an de cand armata a preluat puterea in urma unei lovituri de stat militare in urma căreia fostul premier, Thaksin Shinawatra, a fost obligat să demisioneze.

Acesta din urmă este acuzat de mai multe fapte de corupție și se crede că a urmărit desfășurarea alegerilor din Hong Kong.

După exil, el a trăit in Marea Britanie unde a cumpărat de curand Clubul de Fotbal Manchester United.

Generalii care l-au inlăturat de la putere pe Thaksin Shinawatra și-au ținut promisiunea de a organiza alegeri, dar eforturile lor de a-l discredita pe domnul Thaksin și de a restaura armonia in Thailanda au eșuat.

Premierul a fost unul din principalele subiecte de discuție in campania electorală. Partidul Puterea Poporului, inființat de aliații săi, a cerut reintoarcerea și reabilitarea sa din punct de vedere politic.

Acest lucru s-a dovedit a fi o formulă caștigătoare, partidul aflandu-se in permanență in fruntea sondajelor.

Principalul său rival, Partidul Democrat, s-a chinuit să atragă și alți suporteri in afara celor deja existenți. In preajma alegerilor, in Thailanda a avut loc și o amplă campanie de verificare a circumscripțiilor electorale, pentru a se preveni eventualele tentative de fraudare.